İMKB'de işlem gören dokuma sanayi şirketlerinin finansal performanslarının AHP ve TOPSIS yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparison of financial performances of the fabric industry companies trading in ISE via AHP and TOPSIS methods
- Tez No: 317228
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE TİMOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Analiz, Oran Analizi, AHP, TOPSIS, Financial Analysis, Ratio Analysis, AHP ve TOPSIS
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İşletmeler ve yatırımcılar işletmelerin finansal performanslarını değerlendirmek üzere bazı finansal analizler yapmaktadırlar. En çok tercih edilen analiz türlerinden biri oran analizidir.Bu çalışmada İMKB'de işlem gören dokuma sanayi şirketlerinin 2007-2010 yıllarına ait yıllık bilanço ve gelir tabloları ile finansal oranları hesaplanmıştır. Toplam 9 şirkete ait 18 finansal oran hesaplanarak, finansal oranların, finansal performans göstergesindeki ağırlıkları AHP yöntemiyle, öğretim üyeleri ve finans uzmanlarına uygulanan anket neticesinde elde edilmiştir.Bu çalışmada finansal oranlar ve AHP ile elde edilen finansal oranların ağırlıkları kullanılarak, TOPSIS yöntemiyle dokuma sanayi şirketlerinin 2007, 2008, 2009 ve 2010 yılları için sıralaması yapılmış ve elde edilen sıralamaların şirketin performansıyla benzerlik gösterip göstermediği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses and investors make some financial analysis to evaluate financial performance of the companies. One of the most commonly used method of the financial analysis is theratio analysis.In this research, the financial ratios of the fabric industry companies that are traded in Istanbul Stock Exchange (ISE) were calculated. By using annual financial statements of nine selected companies, 18 financial ratios were calculated for the period 2007-2010.The weights of the financial ratios that are calculated by AHP method are obtained from a questionnaire applied to faculty members of Business School of Istanbul University and financial experts. By usingfinancial ratiosandweights of the financial ratios, ranking of the fabricindustry companies wereobtained by using TOPSIS method.