Kurvaziyer turizmin vergilendirilmesi ve Türkiye'de uygulanan vergi teşvikleri
Taxation on cruise tourism and tax incentives in Turkey
  1. Tez No: 317635
  2. Yazar: CEYDA KÜKRER
  3. Danışmanlar: PROF. FETHİ HEPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Turizm, Finance, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kurvaziyer Gemi, Vergi Teşvikleri, Türk Uluslararası Gemi Sicili, Cruise Ship, Tax Incentives, Turkish Maritime Registration
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Deniz taşımacılığına bağlı turizm içerisinde yer alan kurvaziyer turizm son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Özellikle lüks ve her türlü konfora sahip büyük gemilerle seyahat cazip hale gelmiştir. Dolayısıyla bu alanda farkındalığın artması için yeni oluşumlar ortaya çıkmıştır.Türkiye'nin coğrafi konumu değerlendirildiğinde Avrupa Birliği ve bazı dünya ülkeleri için deniz yolu ile ulaşımda önemli bir kesişim noktası olması parallelinde kurvaziyer turzimin gelişmesi için birtakım vergi teşviklerinin uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Ancak bu konuda çok fazla bir çalışma yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla kurvaziyer turizmin vergilendirilmesi ve uygulanan vergi teşviklerini bütün yönleri ile ele alan bir ilk çalışma olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Tourism based on maritime passenger shipping, such as modern ships with the latest amenities and comforts, is becoming very popular. As a result, new concepts are emerging in the field of international maritime tourism. According to the new concepts, we discuss changes in tax law related to the financial incentives of maritime passenger shipping and the existing deficiencies in the practice and effects of these financial incentives on the tourism on the tourism field.With the introduction of the taxation on cruise tourism, tax adaptation was carried out between our applied taxation on cruise tourism and European Union?s earlier than the other laws. It was a significant step in terms of tax harmonization.