Yerel halkın kruvaziyer turizminin etkilerine yönelik algıları: Kuşadası örneği
Residents' perceptions toward cruise tourism impacts: The case of Kusadası
- Tez No: 476458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ARTUĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizmin Etkileri, Yerel Halk, Kruvaziyer Turizmi, Kuşadası, Tourism Impact, Resident, Cruise Tourism, Kusadasi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kruvaziyer turizmine ilginin her geçen gün artması, ülkemizin liman kentlerine gelen turist sayısının da artmasına neden olmuştur. Artan turist sayısıyla beraber kruvaziyer turizmi, kruvaziyer turizmine konu olan bölgeye ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel olumlu ve olumsuz bir takım etkiler bırakmaktadır. Kruvaziyer turizminin, kruvaziyer turizmine konu olan bölgeye bırakmış olduğu bu etkiler turizmin tüm paydaşlarını etkilemektedir ancak olumlu ve olumsuz etkilerden en çok etkilenen kesim o bölgede yaşayan yerel halktır. Bu sebeple turizmin bölgede gelişiminin sağlanması için yerel halkın algılarının belirlenmesi gerekmektedir. Yerel halkın algıları belirlenip turizmin gelişimi ile ilgili projelerde yerel halkın da bulunması turizmin bölgede sürekliliğini sağlayacaktır. Bu çalışmanın temel amacı, Kuşadası'nda yaşayan yerel halkın kruvaziyer turizminin etkilerine yönelik algılarını belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, Kuşadası'nda yaşayan yerel halka 413 anket uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan anket 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların bireysel özelliklerine, sektörde çalışma durumu ve ikamet süresine (cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, meslek, aylık gelir düzeyi, turizm sektöründe çalışma durumu ve Kuşadası'nda ikamet süreleri) yer verilmiştir. İkinci bölümde ise 21 madde ve 6 boyuttan oluşan (olumlu ekonomik etkiler, olumlu sosyo-kültürel etkiler, olumlu çevresel etkiler, olumsuz ekonomik etkiler, olumsuz sosyo-kültürel etkiler ve olumsuz çevresel etkiler) kruvaziyer turizminin etkilerini ölçen ölçek yer almaktadır. Kuşadası'nda yaşayan yerel halkın kruvaziyer turizminin etkilerine yönelik algılarını belirlemek için, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel analizlerden faydalanılmıştır. Kruvaziyer turizminin olumlu ve olumsuz etkilerinin, yerel halkın demografik özelliklerine, sektörde çalışma durumlarına ve ikamet sürelerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği“bağımsız örneklemler için t-testi”ve“bağımsız örneklemler için tek-faktörlü varyans analizi (ANOVA)”ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Kuşadası'nda yaşayan yerel halkın kruvaziyer turizminin olumlu etkilerine yönelik en yüksek algısı“olumlu sosyo-kültürel etkiler”faktörüne ilişkin olduğu ortaya çıkmıştır. Yerel halkın kruvaziyer turizmin olumsuz etkilerine yönelik en yüksek algısının ise“olumsuz ekonomik etkiler”faktörüne ait olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda; Kuşadası'nda yaşayan yerel halkın kruvaziyer turizmin etkilerine yönelik algılarının, yerel halkın cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, sektörde çalışma durumu, ikamet sürelerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rising interest to the cruise tourism has led to an increase in the number of tourists visiting seaports of our country. Cruise tourism, with an increasing number of tourists, leaves economically, sociocultural, and environmentally positive and negative impacts to the target destination. Those impacts exposed to the cruise tourism destination affect all the tourism stakeholders in the area, however; the most affected part, both negatively and positively, is the residents living there. For that reason, to be able to develop tourism in a destination, it is a must to identify the perceptions of the residents. Identifying the perceptions and placing the residents in projects about tourism will definitely ensure tourism's continuity. The main purpose of this study is to identify the perceptions of the residents living in Kusadasi regarding the cruise tourism. For this purpose, 413 surveys have been conducted to the residents living in Kusadasi. The survey used in the study consists of 3 parts. In the first part, individual features of participants, their work experience in the sector, and residential period (gender, marital status, age, educational background, profession, level of income, work experience in tourism, and residential period in Kusadasi) take place. In the second part, a scale consisting of 21 items and 6 dimensions and aiming to find out the effects of cruise tourism (positive economical impacts, positive sociocultural impacts, positive environmental impacts, negative economical impacts, negative sociocultural impacts, and negative environmental impacts) takes place. To identify the perceptions of the residents living in Kusadasi regarding the effects of the cruise tourism, descriptive analyses such as arithmetic mean and standard deviation have been used. Whether the positive and negative effects of cruise tourism show meaningful difference according to the demographic features of the residents, work experience in the sector, and their residential period in Kusadasi has been tested by“T-test for independent samples”and“One-factor variance analysis for independent samples (ANOVA)”. As a result of the research, it has been concluded that the highest perception of the residents regarding the positive impacts of cruise tourism is related to“the positive sociocultural impacts”factor and the highest perception regarding the negative impacts of cruise tourism is related to“the negative economical impacts”factor. Also, it has been revealed that the perceptions of the residents living in Kusadasi regarding the effects of the cruise tourism show meaningful differences according to gender, marital status, age, educational background, work experience in the sector, and their residential period.