Sosyal bilimlerin gelişmesinde editörlüğün rolü ve akademik dergi editörleri üzerine sosyolojik bir inceleme
The role of editorship in the development of social sciences and a sociological study on academic journal editors
  1. Tez No: 317726
  2. Yazar: HAKAN GÜLERCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Sosyoloji, Information and Records Management, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Editör, Editörlük, Hakemlik, Sosyal Bilimler, Akademik Dergi, Editor, editorship, referee, social sciences, academic journal
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sosyal bilimler alanında bilimsel standartların belirlenmesinde ve geliştirilmesinde bu alanda yayınlanan akademik hakemli dergilerin ve bu dergilerin yönetiminde olan editörlerin özel bir yeri vardır. Hakemli dergi editörleri bilimsel bilginin üretilmesinde/gelişmesinde/birikiminde çok önemli bir konumda olmalarına rağmen görevlerini ne derecede yerine getirdikleri üzerinde durulması gereken bir husustur. ?Sosyal Bilimlerin Gelişmesinde Editörlüğün Rolü ve Akademik Dergi Editörleri Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme? adlı bu tez, genel anlamda sosyal bilimler ile editörler arasındaki ilişkiyi irdeledikten sonra sosyal bilimler alanında yayınlanan dergilerin editörleri üzerine derinlemesine bir araştırmanın sonuçlarını içerecektir. Editörlük kurumu genel olarak ele alınmasına karşın saha araştırmasında derinlemesine bir analiz için sadece dergi editörleri üzerine yoğunlaşılacaktır.Bu çalışmanın amacı; iddia edilen sorunun yani editörlük kurumunun tam anlamıyla işlevini yerine getirmediği ve editörlerin kendi eksikliklerinin tüm hatlarıyla belirlenmesi ve çözüme dair öneriler sunmaktır. Böylelikle editörlerin içinde bulunduğu durumuna ışık tutulacak ve sorunun tartışılmasına bir başlangıç olacak şekilde faydalı tartışmaların önü açılmış olacaktır. Bu tartışmalar, eleştirel akla bir çağrı olacaktır. Bu tezin ana hedefi, editörleri kendileri üzerine eleştirel düşünmeye sevk etmektir. Bu çalışma, sorduğu sorular çerçevesinde Türkiye'de sosyal bilimlerin neden ülkemizde hala istenilen seviyeye ulaşmadığına dair bazı ikna edici tespitler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In the field of social sciences, peer-reviewed academic journals and these journals? editors have distinguished role in establishing academic standards and improving them. Editors of peer-reviewed journals have an important role in production/development/accumulation of scientific knowledge but we must deal with the issue that whether they perform their duties properly or not. This thesis named as ?The Role of Editorship in the Development of Social Sciences and a Sociological Study on Academic Journal Editors? explores relationship between social sciences and editors in general sense and then includes findings of an in-depth research about editors of academic journals in the field of social sciences. Our general focus is the institution of editorship but in our field research we focused on only journal editors for the sake of an in depth analysis.The aim of this research is to test our hypothesis, namely the institution of editorship does not function properly, to state editors? insufficiency in all its aspects and to offer solutions. We will shed light on the editors via this research and it will be a beginning point to discuss related matters and it will lead to good and beneficial discussions. These discussions are call to critical thinking. The main purpose of this thesis is lead to editors to think about themselves critically. This research tries to offer reasonable evaluations about under-development of social sciences in Turkey.