Kanal yüzeylerinin geometrik özellikleri
Geometric properties of canal surfaces
- Tez No: 317918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KEMAL KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kanal yüzeyi, hortum yüzeyi, Canal surface, tubes, tubular surface
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır.Tezin birinci bölümünde konuyla ilgili temel tanım ve teoremler Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır.Tezin birinci bölümünde konuyla ilgili temel tanım ve teoremler verildi.İkinci bölümde kanal yüzeyleri, kanal yüzeylerinin geometrik özellikleri verildi. Kanal yüzeyinin şekil operatörü, umbilik noktaları, asli eğrilik çizgileri, asimptotik çizgileri bulundu. kanal yüzeyinin Weingarten ve Lineer Weingarten yüzey olma durumları araştırıldı. Kanal yüzeyinin Focal yüzeyleri, paralel yüzeyleri, singüler noktaları, geodezikleri bulundu.Üçüncü bölümde kanal yüzeyinin diferensiyel özellikleri verildi.Dördüncü bölümde hortum yüzeyi olarak kanal yüzeyleri, dönel yüzey olarak kanal yüzeyleri, merkez eğrisi bir düzlemsel eğri olan kanal yüzeyleri verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of four chapters.In the first chapter, the basic definitions and theorems are given related to this subject.In the second chapter, canal surfaces, geometric properties of canal surface are given. Shape operator, umbilic points, lines of principal curvature, asimptotic lines of canal surface are found. Weingarten canal surface and linear Weingarten canal surface are studied. Furthermore, focal surfaces, parallel surfaces, singülar points, geodesics of canal surface are found.In the third chapter, differential properties of canal surface are given.In the fourth chapter, tubes as canal surfaces, surface of revolution as canal surfaces, canal surfaces with center curve that is a plane curve are given.