Mantolu sıcak su tanklarında sıcaklık tabakalaşmasının incelenmesi
The observation of thermal stratification in mantled hot water tanks
- Tez No: 317942
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALTUNTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl tabakalaşma, Mantolu sıcak su depolama tankı, engel, Thermal stratification, Mantled hot water storage tank, obstacle
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapılan bu çalışmada, Mantolu sıcak su tankı içerisine farklı geometrik şartlarda yerleştirilen iki engelin, tank içerisindeki sıcaklık tabakalaşmasını nasıl etkilediği nümerik olarak incelenmiştir. Engel olarak; sabit boyutlarda düz silindirik ve ortası delik silindirik engel tipleri seçilmiş, bunların tanka ve birbirlerine göre mesafeleri değiştirilerek yirmi farklı geometrik form için çözümlemeler yapılmıştır. Yaptığımız nümerik çalışmada, en iyi sıcaklık tabakalaşmasının sağlandığı geometrik şartlar belirlenmeye çalışılmıştır.Bu analiz; FLUENT 6.3 programı kullanılarak süreklilik, momentum ve enerji eşitliklerinin üç boyutlu zamana bağlı durumu dikkate alınarak yapılmıştır. İki engel yerleştirilerek yapılan analizlerde, en iyi tabakalaşmanın, birinci engelin tank tabanına yakın olduğu ve birinci engel ile ikinci engel arasındaki mesafenin 100 mm civarında olduğu geometrik şartlarda gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, it was numerically observed how two obstacle which were placed into the mantled hot water tank in different geometric conditions, affected thermal stratification. As obstacle; smooth cylindirical and middle-holed cylindirical obstacle types in steady dimensions were used and analyses were done for 20 different geometrical forms by altering the distances of those obstacles to each other and to the tank. In this nümerical study, the geometrical conditions enabling the best thermal stratification were tried to be defined.This analysis was realized by using FLUENT 6.3 program due to conditions of the continuity, momentum, energy equations based on three dimensional time. In the analyses by placing two obstacles, it was observed that the best stratification was reached in the closest place of the first obstacle to the tank flor and also in the condition of two obstacle?s distance to each other is 100 mm.