Ağırlıklı grafların spektral yarıçapı için sınırlar
Bounds for the spectral radius of weighted graphs
- Tez No: 317958
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖZARSLAN, YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE BÜYÜKKÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Graf, Ağırlıklı graf, Komşuluk matrisi, Spektral yarıçap, Sınır, Graph, Weighted graph, Adjacency matrix, Spectral radius, Bound
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında grafların spektral yarıçapları için sınırlar incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde bazı temel tanım ve kavramlar verilmiştir. İkinci bölümde, grafların temsil ettiği komşuluk matrisi ile derece matrisinin çarpımı ile oluşan matristen yola çıkarak, basit graflar için yeni sınırlar elde edilmiştir.Üçüncü ve son bölümde, ağırlıklı grafların spektral yarıçapı için sınırlar çalışılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda ağırlıklı grafların spektral yarıçapı için farklı üst sınırlar bulunmuş ve bulunan üst sınırlar hem kendi aralarında hem de daha önce bulunan sınırlar ile yakınlık açısından teorik ve uygulamalı olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca bulunan sınırların karakterizasyonu da yapılarak bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the spectral radius of graphs for upper bounds have been analyzed. The first part include background information, basic definitions and concepts. In the second part of the study, A matrix, which is consisted of multiplication of the adjacency matrix with degree matrix of a graph, has been defined and a sharper upper bound has been found for simple graphs.In the third part, bounds on the spectral radius of weighted graphs have been studied. As a result of this studies, different upper bounds have been found for spectral radius of weighted graphs and the found upper bounds have been compared and contrasted as theoretical and applied forms both in between and the known upper bounds. Moreover, some results have been gathered by characterizing the upper bounds.