Katı faz ekstraksiyonu ile bazı metal iyonlarının zenginleştirilmesi
Preconcentration of heavy metal ions by solid phase extraction method
- Tez No: 317991
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, Katı Faz Ekstraksiyonu, Eser Metaller, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Extraction, Solid Phase Extraction, Trace Metals, Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Fe(III), Pb(II) ve Cu(II) iyonlarının katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Metal iyonları pH 6' da kolonda çok duvarlı karbon nanotüp üzerinde tutunduktan sonra 2 M HNO3 ile elüe edildi ve kantitatif olarak adsorpsiyon sağlandı. Tayinler alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile gerçekleştirildi. Yöntemin optimizasyonu için örnek çözeltisinin pH' ı, elüent türü ve derişimi, elüent hacmi, örnek ve elüent akış hızı, örnek hacmi ve yabancı iyon etkisi gibi değişik analitik parametrelerin etkisi değerlendirildi. Matriks iyonlarının etkileri de araştırılmıştır. Alevli AAS ile tayinlerde gözlenebilme sınırları Fe(III), Pb(II) ve Cu(II) için sırasıyla 5,9 µg/L, 2,8 µg/L, 6,0 µg/L olarak bulunmuştur. Ortalama geri kazanma değerleri genelde %95-105 aralığındadır. Geliştirilen yöntem çeşitli örneklere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a solid phase extraction method for preconcentration of Fe(III), Pb(II) and Cu(II) ions prior to their flame atomic absorption spectrometric determinations has been investigated. Adsorpsion is achieved quantitatively on multiwalled carbon nanotube at pH 6, then metal retained on the column were quantitatively eluted with 2 M HNO3. flame atomic absorption spectrometry is used for the determinations. The effect of various analytic parameters such as; the pH of the sample volume and the effect of different ions were evaluated for the optimization of the method. The influences of the matrix ions were also examined. The detection limits for Fe(III), Pb(II) and Cu(II) were found as 5,9 µg/L, 2,8 µg/L, 6,0 µg/L respectively. The average recoveries were in the range of 95-105 %. The presented procedure was applied to difference samples.