Temizlik işçilerinin genotoksik risklerinin değerlendirilmesi
The investigation of genotoxic risk in cleaning workers
- Tez No: 318071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE DÖNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genotoksik risk, Temizlik işçileri, Kardeş kromatid değişimi, Kromozom anormallikleri, Genotoxic risk, Cleaning workes, Sister chromatid exchange, Chromosomal aberrations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada; temizlik işçilerinin genotoksik risk altında olup olmadıkları araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmaya dahil edilen 32 temizlik işçisi ve 20 kişiden oluşan kontrol grubundan alınan periferal kan örneklerinde kardeş kromatid değişimi (KKD) ve kromozomal anormallik (KA) düzeyleri saptanmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında SPSS (17.0) paket programı kullanılmıştır.Gündelik temizlik işçilerinin periferal lenfositlerindeki KKD (p0,05). Ancak KA düzeyi ile işçilerin çalışma süreleri ve yaşları arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır. Elde edilen veriler gündelik temizlik işçilerinin mesleki olarak maruz kaldıkları kimyasal maddeler nedeniyle genotoksik risk altında olabileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the possible genotoxic risk of cleaning workers. For this purpose, sister chromatid exchange (SCE) frequency and chromosome aberrations (CA) were examined in peripheral blood samples taken from 32 cleaning workers exposed to cleaning agents and 20 healthy subjects as the control group. Data analysis were perfomed using SPSS (17.0) package programme.Statistically, significant SCE (p0,05). The CA values were correlated with both the working period and the ages of the cleaning workers. The results of this study suggest that cleaning workers may have genotoxic risk due to occupational exposure to various chemical agents.