Temizlik işçilerinin bel ağrıları ve etkili olan faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors associated with low back pain n a population of cleaning workers
  1. Tez No: 388576
  2. Yazar: AKGÜN YEŞİLTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrıları, temizlik işçileri, işçi sağlığı, Low back pain, cleaning workers, occupational health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, temizlik işçilerinin yaşadıkları bel ağrıları ve etkili olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma İzmir Konak Belediyesi'ne ait temizlik işçilerinde, herhangi bir örnekleme yöntemine gidilmeksizin tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış ve çalışmayı kabul eden 318 işçiye uygulanmıştır. Veriler Şubat 2014 - Mart 2014 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı-yüzde, ki-kare, çoklu regresyon analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada yapılan ki kare analizi sonucunda bel ağrısını etkileyen faktörler sırasıyla ekonomik durum, günlük çalışma saati, çalışma şekli,alkol tüketimi, dönerek ağırlık kaldırma veya taşıma, eğilerek çalışma olarak saptanmıştır. Bel ağrısı olan bireylerin bel ağrısı şiddetini etkileyen bağımsız değişkenlerin, çoklu regresyon analizi sonucunda en önemli değişkenlerin eğilerek çalışma ve alkol tüketimi olduğu saptanmıştır. Lojistik analiz sonucunda ekonomik durum değişkenindeki bir birimlik artış bel ağrısı olma ihtimalini 3,078 kat arttırdığı, eğilerek çalışma değişkenindeki bir birimlik artış bel ağrısı olma ihtimalini 0,436 kat arttırdığı belirlenmiştir. Sonuç: Bel ağrısı temizlik işçilerinde önemli düzeyde bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve işçilerde iş gücü kaybı ve bel sağlığında gerilemeye neden olmuştur. Bu nedenle işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi bel sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik taramalar yapmalı; sağlık eğitimleri, eğitim programları ve bilgilendirmelerden oluşan çalışmaları multidisipliner bir anlayış içinde yürütmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research was conducted back pain experienced by cleanup workers and effective to determine the factors. Methods: The study of the Izmir Konak Municipality cleaning workers have tried to reach the entire universe envisioned without any sampling method and was applied to 318 workers to accept work. Data February 2014 - were collected between March, 2014. Number-percent evaluation of the data, chi-square, multiple regression analysis and logistic regression analysis was used. Results: Factors affecting low back pain as a result of the chi-square analysis performed in this study, respectively; economic situation, the daily working hours, working style, alcohol consumption, turning to weight lifting or carrying, was found to be leaning study. Individuals with low back pain Low back pain affects the severity of the independent variables, the results of multiple regression analysis was found to be the most important variable bending work, and alcohol consumption. Logistic analysis showed that the economic situation of a unit increase in the variable probability of LBP 3,078-fold increases, a unit increase in the probability of being bent back pain study variables was determined that 0,436-fold increase. Conclusion: Low back pain has become a significant public health problem in the cleaning workers and caused a decline in the labor force loss and waist health workers. Therefore, occupational physicians and nurses work to do to protect and improve the waist health screening; health education, multidisciplinary training programs and inform the work of the studies should be conducted in an understanding.