İlköğretim okul bahçelerinin öğrencilerin tercihleri ve doğa bilinci gelişimini destekleyici yaklaşımlar doğrultusunda tasarımı: Isparta kenti örneği
Design of primary school environments considering student preferences and approaches to encourage development of nature consciousness: A case study of Isparta
- Tez No: 318148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ÖZGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu, okul bahçesi tasarımı, doğa bilinci, çocuk, çevre, oyun, oyun alanı, Primary school, school garden design, nature conciousness, child, environment, play, playground
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma ilköğretim öğrencilerinin hayallerindeki ideal okul bahçesi ile ilgili peyzaj öğelerini ve bunların kurum, konum, cinsiyet arasındaki farklılıkları ile sınıflar arasındaki değişimini Isparta kenti örneğinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Isparta kentinde rastgele örnekleme yoluyla saptanan 8 ilköğretim okulunda, 2., 5. ve 8. sınıflar arasında 689 öğrencinin katılımı ile bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ilköğretim öğrencilerinin hayallerindeki ideal okul bahçelerini belirlemek için ?biliş haritalama? ve ?anket? teknikleri kullanılmıştır.Çalışma sonucunda özel okullar ile devlet okulları, kent çeperinde bulunan okullar ile kent merkezinde bulunan okullar, kız öğrenciler ile erkek öğrenciler ve sınıflar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Genel olarak 2. sınıf öğrencilerinin okul bahçelerinde bitkiler, hayvanlar vb. gibi doğal elemanlar ile oyun elemanlarının bulunmasını tercih ettikleri, 5. ve 8. sınıf öğrencilerin ise daha çok spor alanları, yapısal elemanlar, etkinlik alanları ve kantin, büfe, kafeterya gibi diğer kullanım alanlarını tercih ettikleri tespit edilmiştir. Çalışma ilköğretim öğrencilerinin ilk yıllarda doğaya ve oyuna karşı ilgilerinin yoğun olduğu yaş ilerledikçe bu ilgilin azalarak öğrencilerin daha çok spor ve diğer etkinliklere yöneldiğini ortaya koymuştur.Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda, ilköğretim okul bahçelerinin öğrencilerin tercihleri, oyun ihtiyaçları ve doğa bilinci gelişimini destekleyici yaklaşımlar doğrultusunda tasarımı konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine primary school students? preferences on landscape features for their school garden and the differences of their preferences between schools, location of schools, gender and classes in the case of the city of Isparta. For this purpose, a survey carried out with 689 students in 8 primary schools of the city of Isparta among 2nd, 5th and 8th grades. ?Cognitive mapping? and ?questionnaire? techniques were used to determine ideal school gardens in students? mind.Statistically significant differences were determined in students? preferences among classes, gender, public and private schools, and urban and suburban schools. Results showed that 2nd grade students often prefer natural features such as plants, animals, etc. while 5th and 8th grade students prefer namely sport fields, structural elements, and other features such as canteen, kiosk, coffee shop and restaurant. Results also identified an increased interest in natural features and play activities among 2nd year students and a change of interest towards sport and other activities between 5th and 8th years of the school.Suggestions were made in order to design primary school gardens in accordance with students? preferences, play needs and approaches to encourage development of nature awareness.