Okul dışı eğitime katılan öğretmenlerin okul dışı eğitimin öğretim ortamlarında kullanımına yönelik görüşlerinin incelenmesi
An examination of the views of teachers participating in out-of-school education on the use of out-of-school education in teaching environments
- Tez No: 877972
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, İlköğretim, Okul dışı eğitim, Açık hava eğitim, Preschool, Primary education, Out-of-school education, Outdoor education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, devlet ve özel kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul dışı eğitimi kullanımına yönelik görüşlerini incelemektir. Yöntem: Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmanın deseni durum çalışmasıdır. Araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen veriler içerik analiziyle, frekans ve yüzdesel dağılım hesaplamaları yapılarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 yılında Erzurum iline bağlı devlet ve özel okullarda görev yapmakta olan 10 öğretmeni oluşturmaktadır. Bulgular: Katılımcıların tamamı Okul dışı eğitim ile ilgili aldıkları eğitim hizmet içi eğitimle tamamlamışlardır. Öğretmenlerin tamamı okul dışı eğitimi tercih ediyorken, kullanım sıklıkları incelendiğinde genele yakını tercihlerini ayda 1 kez olarak ifade etmiştir. Okul dışı eğitimi uyguladıkları konular incelendiğinde daha çok tarihi liderlerimiz ve kültürel miras konusu tercih edilmiştir. Okul dışı eğitim tasarlanırken öğretmenlerin karşılaştığı güçlükler arasında sınıf mevcudu ve okul bahçesinin uygun olmadığı frekansı daha yüksektir. Öğretmenler genel olarak internet ile kendi tasarımlarıyla okul dışı eğitimi uygulamaktadırlar. Katılımcılar okul dışı eğitimi sonrasında belirlenen kazanımlara ulaşma durumlarını soru cevap yöntemini kullandıklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda öğretmenler okul dışı eğitimi kullanmakta olup tamamı gerekli ve yararlı olduğunu düşünmektedir. Öğretmenler okul dışı eğitimi kullanımı ile öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrendiğini, motivasyonlarını artırdığı ve iş birliği yapma olanağı sağladığını belirtmişlerdir. Ancak okul dışı eğitimi kullanırken karşılaştıkları güçlükler incelendiğinde tüm öğretmenlerin sınıf mevcudu, bazı öğretmenlerin ise okul bahçelerinin uygun olmaması güçlüğü ile karşı karşıya kalmaları kullanım sıklığını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to examine the opinions of teachers working in public and private institutions regarding the use of out-of-school education. Method: The design of this study, in which qualitative research method is used, is a case study.“Semi-structured Interview Form”prepared by the researcher was used. The data obtained from the semi-structured interview form was examined by content analysis and frequency and percentage distribution calculations. The sample of the research consists of 10 teachers working in public and private schools in Erzurum in 2023-2024. Findings: All of the participants completed the training they received regarding out-of-school education with in-service training. While all teachers preferred out-of-school education, when the frequency of use was examined, almost all of them expressed their preference as once a month. When the subjects on which they applied out-of-school education were examined, the subjects of our historical leaders and cultural heritage were mostly preferred. Among the difficulties faced by teachers when designing out-of-school education, the frequency of class size and unsuitable school garden is higher. Teachers generally implement out-of-school education with their own designs via the internet. Participants stated that they used the question and answer method to evaluate their achievement of the determined outcomes after out-of-school education. Conclusions: As a result of the research, teachers use out-of-school education and all of them think that it is necessary and useful. Teachers stated that the use of out-of-school education increased students' motivation, increased their motivation, and provided them with the opportunity to collaborate. However, when the difficulties they encountered while using out-of-school education were examined, it was seen that all teachers' class size and some teachers' difficulties in the unsuitability of school gardens affected the frequency of use.