Bazı köpük böceği (Hemiptera: Cercopidae) türlerinin populasyonlarındaki morfometrik varyasyonlar
Bazi köpük böceği (Hemiptera: Cercopidae) türlerinin populasyonlarindaki morfometrik varyasyonlar
  1. Tez No: 318336
  2. Yazar: NESLİHAN DİLBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemiptera, Cercopidae, Philaenus, Neophilaenus, morfometri, Türkiye, Yeni Zelanda, İngiltere, Hemiptera, Cercopidae, Philaenus, Neophilaenus, morphometry, Turkey, New Zealand, Great Britai
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada beş farklı köpük böceği (Hempitera; Cercopiade) Philaenus spumarius, Philaenus signatus, Neophilaenus exclamationis, Neophilaenus lineatus ve Neophilaenus campestris türleri üzerinde bazı dış morfoljik özellikler kullanılarak morfometrik anaizler yapılmıştır. Bu analizlerde erkek ve dişilere ait sekiz farklı morfometrik karakter kullanılmıştır. Tüm türlerde morfometrik karakterlerin dişlerde erkeklerden daha büyük olduğu saptanamıştır.P. spumarius ile yapılan analizlerde Yeni Zelanda, İngitere'nin Llysdima bölgesi ve Skokholm Adası ile Türkiye'den Kastamonu ilinin Azdavay ve Kırklareli Istranca Dağlarındaki Kastro bölgesinden toplanan analizler kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre populasyonlar arasında bazı morfolojik karakterlerde anlamlı istatisitiki farklar bulunmuştur. Ancak erkeklerin aedegus'larına ait ölçümler dikkate değer farklılıklar göstermemiştir. En büyük aedegus ortalama uzunluğu Azdavay populasyonlarında (0.20±0.04) en küçük aedegus ortalaması ise Llysdinam populalasyonlarında (0.13±0.02) sptanmıştır. Diğer taraftan en büyük ovipositör ortalama uzunluğu Skokholm populasyonlarında (0.80±0.05), en küçük ovipositör ortalama uzunluğu ise Llysdinam populasyonlarında (0.50±0.10). saptanmıştır. Bu da böceklerde genital organların taksonıomik çalışmalarda güvenilir şekilde kullanılabileceğini desteklemekedir.Neophilaenus türlerini de içeren tüm morfometrik analiz sonuçlarına göre bu çalışmdaki beş Cercopid türü içersinde genel vücut boy ortalamaları incelendiğinde P. signatus (Aritmetik Ortalama, mm,) birinci (7.36) gelmektedir onu izleyen P. spumarius (6.56: 6.11), N. lineatus'tan (6.36:5.64) az bir farkla daha büyüktür. N. campestris (5.72:5.25) ve N. exclamationis (5.47:4.97) birbirine yakın gözükmesine rağmen, N. exclamationis bu çalışma sonucuna göre en küçük boy uzunluğuna sahip köpük böceği türüdür. Bu dört türe ait aedegus boy ortalaması N. exclamtionis (1.15±0.02) türünde (Arit. ort±Standart Sapma), en küçük aedegus ise P. spumarius'ta (0.17±0.03) saptanmıştır. En büyük ovipositor ortlaması N. lineatus (0.90±0.12) türünde ve en küçük ovipositör ise P. spumarius'ta (0.64±0.07) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, five different species of the spittlebugs (Hempitera; Cercopiade) Philaenus spumarius, Philaenus signatus, Neophilaenus exclamationis, Neophilaenus lineatus ve Neophilaenus campestris were investigated for their some morphometric traits. During the course of the study, eight different morphometric traits of the females and males were used in the analyses. The results revealed that ın all of the five species investigated, females were larger than the malesIn the analyses reagrded P. spumarius the materials were included New Zealand, Llysdinam of Wales and Skokholm Island in Great Britain, Azdavay of Kastamonu, Kastro area of Istranca Mountains in Tuırkey. According to the analyses some significant differences were determined among certain populations on several morphometric traits. However, these differences were slight regardingf the aedegus og males. The largest mean of the aedegus was in Azdavay populations (0.20±0.04) while the shortest aedegus was found in Llysdinam populations (0.13±0.02). Moreover, the longest mean of the ovipositor was found in Skokholm populations (0.80±0.05) and the shortest mean of the ovipositor was in Llysdinam populations (0.50±0.10). These results suggest that genitalia in insects can be used reliably in taxonomic studiesAmong the five Cercopid species the total body length mean was in P. signatus followed by (males: 7.36) P. spumarius (females: males) (6.56: 6.11), N. lineatus (6.36:5.64) N. campestris (5.72:5.25) and N. exclamationis (5.47:4.97). The longest mean of the aedegus length was found in N. exclamtionis (1.15±0.02) while the shortest mean of the aedegus was in P. spumarius?ta (0.17±0.03). The longest mean of the ovipositor was in N. lineatus (0.90±0.12) but the shortest mean of the ovipositör was in P. spumarius (0.64±0.07).