Doğal gaz dağıtım ve yeraltı depolama faaliyetlerinin optimizasyonu
Natural gas distribution and undergroung storage process optimization
  1. Tez No: 318510
  2. Yazar: OKAN SANDALLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KOKANGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğalgaz depolama, Simülasyon, Nonlineer modeller, Natural Gas storage, Simulation, Non-linear models
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yeraltı doğal gaz depolama evsimsel tüketim artışlarının karşılanması ve doğalgaz temininde yaşanabilecek beklenmeyen aksaklıklar için sigorta görevi görmekte hayati bir önem taşımaktadır. Doğal gaz depolama konut, endüstriyel ve diğer tüketicilere güvenilir ve verimli arz sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Doğalgaz piyasasında yeraltı doğal gaz depolaması kullanımı, son kullanıcılar açısından mevsimsel tüketim dalgalanmalarını ayarlamada önem arz etmektedir.Yeraltı doğal gaz depolamanın ana kullanım amacı doğal gaz tüketimin düşük olduğu aylarda gazın alınıp yer altına enjeksiyonu ve tüketimin yüksek olduğu ya da gaz temininde sıkıntı yaşanması durumunda gazın depodan geri çekilmesidir. Ayrıca doğal gaz depolama faaliyetleri, mevsimsel talep ve fiyat dalgalanmalarını en aza indirmeye de yardımcı olur.Bu çalışmada Türkiye'deki doğal gaz iletim ağları, arz ve talep miktarları dikkate alınarak simüle edilmiş ve kullanılan ya da ileride faaliyete geçmesi planlanan yeraltı doğal gaz depolarının uygun aylarda depolama ve geri çekme miktarları farklı fiyat seneryoları ve olası gaz kesintileri altında değerlendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada oluşturulan simülasyon modeli, tüketim değerleri ve gaz alım kontratlarına bağlı değerlerle rassal değişkenler altında incelenerek ve reel veriler kullanılarak modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Underground natural gas storage has a very important place in providing the increases of seasonal consumption and preventing the unexpected problems that can be encountered with supply of natural gas. Underground natural gas storage has an important role in providing gas to domestic, industrial and other customers in a safe and efficient way. In natural gas market, usage of underground natural gas storage method is very important to regulate the seasonal consumption surge in terms of end users.The master aim of underground natural gas storage is to inject the gas to storage while the consumption is low and to take gas from storage when the consumption is too high or there are some problems in supplying gas. Also, storing helps to decrease seasonal demands and price surges.In this study, the natural gas transfer/distribution lines in Turkey are simulated by considering the supply and demand amounts and the storing and using amounts of the storages in use or storages that will be used in future in reasonable months are evaluated under different price scenarios and probable gas shortages. Besides, the generated simulation model in this study is modeled by analyzing consumption values and the values that change according to gas purchase contract under random variables and using real data.