Süper sert malzemelerin yapısal ve elektronik özelliklerini yoğunluk fonksiyonel teorisi yardımıyla incelenmesi
Investigation of structural and electronic properties of super hard materials with density function theory
  1. Tez No: 318673
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroskobik sertlik, süper sertlik, c-BN, t-BC2N- h-BC5, Microscopic hardness, super hardness, c-BN, t-BC2N- h-BC5
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada sertliğin teorik ve deneysel olarak ölçümünün nasıl yapılabileceğini, mikroskobik sertliği etkileyen ana faktörleri belirleyip sertliğin temellerini ele aldık. Bunu yapabilmek için daha önceden super sert malzeme olarak bilinen c-BN t-BC2N ve h-BC5 bileşiklerini kullandık. Bu üç bileşiği bilgisayar ortamında simülasyonunu sağlayıp bileşiklerin mikroskobik sertliklerini hesapladık. Sertliği etkileyebilecek faktörleri belirleyebilmek için yoğunluk fonksiyonel teorisini kullandık.Çalışmamızda kullandığımız üç bileşiğin sertliklerini 40 GPa dan daha büyük olduklarını hesapladık. Bu da bize seçmiş olduğumuz malzemelerin süper sert olduklarını gösterdi. Bu üç bileşiği doğadaki en sert bileşik olarak bilinen elmas yapının parametreleri ile karşılaştırarak sertliği etkileyen temel faktörlerin kısa bağ uzunluğu, yüksek yoğunluk ve kovalent bağ sayısının fazla olmasına bağlı olduğunu gözlemledik. Bu faktörler sayesindesüper sert bir malzeme sentezlemeden önce hangi parametrelerin göz önüne alınabileceğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, theoretical and experimental measurement of hardness, hardness measurement methods, the main factors affecting the microscopic hardness and basic properties of hardness, are investigated by using the density functional theory (DFT) and ab-initio pseudopotential method within the local density approximation (LDA). To do this, we used the c-BN, t-BC2N and h-BC5 compounds which are previously known as super-hard materials.We relaxed these three compounds and calculated the microscopichardness of compounds, respectively. We identified the factors that can affect the hardness using theresults of calculations.We calculated that the hardness of the c-BN, t-BC2N and h-BC5 compounds is larger than 40 GPa.According to the calculation results, we found that these compounds are super-hard materials. We compared thesecompounds with diamond structure which is known as the hardest compoundin nature and obtained the basic factors affecting the hardness. These basic factors are short bond length, high density and high covalent bond number. Thanks to those factors, we showed which parameters can be taken into account for the synthesis of super-hard material.