Contribution of some factors to eighth grade students science achievement in Turkey: TIMSS 2007
Bazı faktörlerin Türkiye'nin sekizinci sınıf öğrencilerinin fen bilgisi başarısına katkısı: TIMSS 2007
  1. Tez No: 318809
  2. Yazar: FETTAH KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS 2007, fen başarısı, fen'e karşı tutum, öğrenci merkezli etkinlikler, öğretmen merkezli etkinlikler, fen'e ihtiyaç, TIMSS 2007, science achievement, attitude towards science, student centered activities, teacher centered activities, need of science
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Fen ve Matematik Çalışmasında Eğilimler (TIMSS 2007) veri sonuçlarına dayanarak Türkiye'de sekizinci sınıf öğrencilerinin fen başarılarını etkileyen bazı faktörleri belirlemektir. Bu çalışmada öğrencilerin fen başarısı ve öğrenciler tarafından algılanan öğrenci merkezli etkinlikler, öğrenciler tarafından algılanan öğretmen merkezli etkinlikler, öğrencilerin fen'e karşı tutumu ve öğrencilerin fen'e ihtiyacı gibi belirli faktörler arasındaki ilişki araştırıldı.Bu çalışma 2012 yılı ilkbahar döneminde yürütülmüştür. Datalar tüm Türkiye genelinde rastgele seçilmiş 146 okuldan 4498 sekizinci sınıf öğrencisinden toplanan TIMSS 2007 verilerinden alınmıştır. Veriler hangi faktörlerin 8inci sınıf öğrencilerinin fen bilgisi başarısını önemli olarak etkilediğini araştırmak için çoklu regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir.Sonuçlar tüm değişkenlerin; öğrenci merkezli etkinliklerin, öğretmen merkezli etkinliklerin, öğrencilerin fen'e karşı tutumu ve öğrencilerin fen'e ihtiyacının bir bütün olarak fen başarısıyla pozitif olarak ilişkili olduğunu gösterdi. Ancak, her bir değişkenin fen başarısı ile ilişkisi ayrı ayrı analiz edildiğinde, öğrenci merkezli etkinliklerin, öğretmen merkezli etkinliklerin, ve öğrencilerin fen'e karşı tutumunun fen başarı ile olumlu ilişkisi olduğu, bununla birlikte öğrencilerin fen'e İhtiyacının ise anlamlı ilişkisinin olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine some of the factors that affect science achievement of eighth grade students in Turkey based on data results of Trends in International Science and Mathematics Study (TIMSS 2007). The present study investigated the relationship between the students? achievement in science and certain factors such as student centered activities perceived by students, teacher centered activities perceived by students, students? attitude towards science, and students? need of science.This study was carried out during the spring semester of 2012. The sample was constituted from TIMSS 2007 data, which was collected from 4498 grade eight students from 146 randomly selected schools all over Turkey. The data was analyzed by using multiple regression analysis to investigate which factors were significantly affecting the grade 8 students? science achievement.The results showed that science achievement was positively related to all of the variables: attitude towards science, student centered activities, teacher centered activities, and need for science as a whole. However, when analyzing the relationship of each variable on its own with science achievement, it was found that science achievement was positively related to attitude towards science, student centered activities, and teacher centered activities, but not significantly related to need of science.