Genel ve epidural anestezi alan hastalarda ağrı puanlarının karşılaştırılması ve ağrının anne- bebek ilişkisine etkisi
Comparison of pain scores in patients undergoing general and epidural anesthesia and impact of pain to mother-infant relationship
- Tez No: 319013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBAHAR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ağrı, sezaryen, genel anestezi, epidural anestezi, pain, caesarean section, general anesthesia, epidural anesthesia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Başaran, G. (2012). Genel ve Epidural Anestezi Alan Hastalarda Ağrı Puanlarının Karşılaştırılması ve Ağrının Anne- Bebek İlişkisine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Ağrı; çeşitli nedenlerle, vücudun farklı bölgelerinde hissedilen, kişinin yaşam kalitesini bozan ve fiziksel olarak kısıtlayan, psikolojik açıdan zorlayan, yaşamsal fizyolojik bir olaydır. Araştırma, Özel Şişli Memorial Hastanesi Kadın Doğum Klinikleri'ne başvuran annelerin sezaryen doğumlarında genel ya da epidural anestezi aldıktan sonra yaşadıkları ağrı durumu ve ağrı puanlarının karşılaştırılması ve ağrının anne-bebek ilişkisine etkisi'nin gözlenmesi amacıyla karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini Özel Şişli Memorial Hastanesi Kadın Doğum Klinikleri'ne 1 Aralık 2010- 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında başvuran hastalar oluşturdu (N=220). Veri toplama aracı olarak; postoperatif ağrılı hastaların sosyo - demografik özellikleri anket formu ve gözlem formu kullanıldı. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesi SPSS for windows 10.0 istatistik paket programı ile yapıldı. Karşılaştırmalarda ki-kare, Fisher exact test, Student's t test, Mann Whitney u test ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda hastaların VAS ortalama değerlerine bakıldığında genel anestezi alan grubun 2.,4. saat ve birinci gün, epidural anestezi alan grubun 6. saat ortalamaları yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, genel anestezi alan hastaların epidural anestezi alan hastalara göre ağrılarını daha fazla hissettikleri bulunmuştur. Sezaryen olan hastaların anestezi seçimine göre postoperatif dönemi nasıl geçirdiklerine bakıldığında epidural anestezi alan hastaların, genel anestezi alan hastalara göre daha konforlu geçirdikleri ve epidural anestezi alan hastaların bebekleri ile daha erken ilişki kurabildikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Başaran, G. (2012). Comparison of Pain Scores in Patients Undergoing General and Epidural Anesthesia and Impact of Pain to Mother-Infant Relationship. İstanbul University, Health Sciences Institute, Midwifery Dept. Master's Thesis. İstanbul.Pain is a vital, physiological state caused by several reasons that can be felt in different body parts, can disrupt person?s quality of living, can restrict physically and can enforce psychologically. Study has been realized as a descriptive and comparative study with aim of comparison of pain scores and pain status experienced by mothers admitted to Private Şişli Memorial Hospital Obstetrics and Gynecology Clinics in cesarean births after undergoing general or epidural anesthesia and observation of its impact to mother-infant relationship. The study sample consisted of patients admitted to Private Şişli Memorial Hospital Obstetrics and Gynecology Clinics between December 1, 2010 - May 1, 2011 (N=220). As a means of data collection, socio-demographic characteristics of patients with postoperative pain questionnaire and an observation form was used. Evaluation of data obtained in this study were performed with SPSS for Windows 10.0 statistical package program. Chi-square, Fisher's exact test, Student's t test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis tests were used in comparisons. From the average values of VAS, in line with the data obtained in this study of patients, group undergoing general anesthesia has average of 2nd, 4th hours and first day and group undergoing epidural anesthesia has average of 6th hour, and these averages have been found higher. In conclusion, study shows that patients under general anesthesia feel more pain then patients under epidural anesthesia. According to the choice of anesthesia in Caesarean patients, if we look how they pass through the post-operative period, the study shows that, patients under epidural anesthesia spend their time more convenient than patients under general anesthesia and also patients under epidural anesthesia establish a relationship with their babies earlier.