Behçet hastalarında immunmodülatör gen ekspresyon düzeylerinin belirlenmesi
The determination of immunoregulator gene expression lewels in behcet?s patients
- Tez No: 319042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Ekspresyon, Sitokin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç. BH tekrarlayan oral ve genital ülserler, üveit ve deri lezyonları ile karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır. BH etiyopatogenezi henüz ayrıntılı olarak tanımlanamamakla birlikte, genetik, enfeksiyon, immun kompleksler, otoantikorlar ve oksidatif stres Behçet nedenleri arasında ileri sürülmektedir. Çalışmamızda inflamatuar reaksiyonlarda rol oynadığı düşünülen IL-1ß, IL-2, IL-6, TNF-?, TLR4 ve Hsp60 genlerinin ekspresyon düzeylerine bakılarak hastalığın etyolojisindeki otoenflamatuar olayların açıklığa kavuşturulması ve hastalığın tedavisine moleküler genetik temelli katkıda bulunulması amaçlandı.Materyal ve Metot. Çalışmamızda, Behçet tanısı almış 40 hasta ve kontrol grubu olarak sağlıklı 30 bireyde RT-PZR yöntemi ile IL-1ß, IL-2, IL-6, TNF-? TLR4 ve Hsp60 genlerinin ekspresyon düzeyleri çalışıldı. İstatistiksel verilerin değerlendirilmesinde SPSS versiyon 13, Ki-kare ve One Way Anova istatistiksel analiz yöntemleri kullanıldı.Bulgular. Behçet hastalarında ekspresyon seviyelerine bakılan 6 genden 3'ünün (IL-1ß, IL-6 ve TLR4) ekspresyonlarında istatistiksel olarak kontrol grubuna göre önemli derecede azalma gözlendi. Hastaların kullandıkları siklosporin ve kolşisin gibi ilaçların ekspresyon üzerine etkisi, ilaçları kullanan gruplar arasında karşılaştırıldı. Elde edilen bulgulara göre IL-1ß, IL-6 ve TLR4 genlerinin ekspresyon seviyeleri arasında bu ilaçların etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç. Sonuç olarak, bu çalışmada Behçet hastalarının kullandıkları immünsüpresörlerin IL-1ß, IL-6 ve TLR4 genlerinin ekspresyon seviyelerini azaltıcı yönde etki gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim. BD is a chronic inflamatory condition characteriged with recurrent oral and genital ulcers, uveit and skin lessions. Although the pathogenesis of the disease remains are not clearly understood, genetics, infections, immune coplex, autoantibodies, and oxidative stres are counted among possible reasons. In our study, by examining expression lewels of IL-1ß, IL-2, IL-6 TNF-?, TLR4 and Hsp60 genes with the aim of molecular genetically based contribution to the treatment of the disease and with the aim of revealing autoinflammature events in the disease etiology.Material and Methods. In our study, we determined the expression lewels of IL-1ß, IL-2, IL-6 TNF-?, TLR4 and Hsp60 genes by means of RT-PCR in 40 patiens with Behçet?s diagnoses and the control group consisting of 30 healthy individuals. SPSS version 13, Chi-square and One Way Anova statistical analysis methods were used for statistical evaluation of data.Results. It was observed that there was significant reduction in 3 of (IL-1ß, IL-6, TLR4) 6 genes expressions in Behçet?s patients by means of statistical analysis. Effects of drugs, such as cyclosporine and colchicine that used by patients, were compared to both drugs user groups. According to the findings obtained, the distinctions between IL-1ß, IL-6, TLR4 gene expressions was not statistically significant in both drug users.Conclusion. In this study, we determined that, immunosuppressors that used by Behcet?s patients had impact in reducing way on expresssion lewels of IL-1ß, IL-6 and TLR4 genes.Key Words; Behçet?s Disease, Cytokine, Expression