Deneysel parsiyel hepatektomide tauroursodeoxycholic acid' in karaciğer rejenerasyonu üzerine etkileri
The effects of tauroursodeoxycolic acide on liver regeneration after partial hepatectomy in rats
  1. Tez No: 319063
  2. Yazar: EYÜP MEHMET PİRCANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET EZBERCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer rejenerasyonu, Tauroursodeoxycholic acid (TUDCA), Ki-67, AST, ALT, Hepatic regeneration, Tauroursodeoxycholic acid, Ki-67, AST, ALT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Karaciğer rezeksiyonu öncesinde oral yolla verilen Tauroursodeoxycholic acid (TUDCA)`in karaciğer rejenerasyonu üzerine etkilerini araştırmayı planladık.Materyal metod: Çalışmada toplam 64 ader Wistar Albino cinsi, ağırlığı 200- 250 gr olan ratlar kullanıldı. Çalışmada kullanılan olan ratların hepsi preoperatif ve postoperatif sabit sıcaklık ve nem ortamında tutuldu.Standart laboratuar yemi ve su ile beslendi. Denekler 12 saatlik aydınlık, karanlık siklusler oluşturularak standard kafeslerde muhafaza edildi. Ratlar kontrol ve çalışma gruplarına ayrıldı. Çalışma grubu ve kontrol grubu kendi içerisinde karaciğer rejenerasyonunu net değerlendirmek amaçlı 6.saat, 24.saat ,48.saat, 7.gün olmak üzere 4 gruba ayrıldı ve her grupta 8 adet rat yeraldı. Kontrol grubundaki ratlara 7 gün boyunca standart laboratuvar yemi verildi, çalışma grubundaki ratlara 7 gün boyunca günde iki kez olmak kaydı ile 15mg\kg\gün dozda TUDCA oral olarak standart yeme ek olarak verildi. Deneklere 7 gün sonunda %70 karaciğer rezeksiyonu yapıldı. Sonrasında 6-24-48 ve 7.günlerde opere edildi.Vena cava inferiordan AST ve ALT için kan örnekleri alındı. Karaciğer dokusu total olarak rezeke edilip patoloji inceleme (Ki67) için alındı. Rejenerasyon oranı hesaplamak için karaciğer rezeksiyonu sonrası karaciğer ağırlığı ve ikinci operasyon sonrası total karaciğer ağırlığı (gr) not edildi. Rejenerasyon oranları formülle hesaplandı.Bulgular: Çalışma sonrasında kontol grubu ile çalışma grubu arasında Tauroursodeoxycholic acid verilen grubda Ki-67 yüzdelerinde anlamlı artış olduğu görüldü. Rejenerasyon oranlarında kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görüldü. AST ve ALT sonuçları karşılaştırıldığında ise Çalışma grubunda hem 48.saatte hemde 7.günde AST ve ALT değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük seviyede kaldığı ve karaciğeri daha iyi koruduğu tesbit edildi.Sonuç: Ratlarda karaciğer rezeksiyonu öncesi oral olarak verilen TUDCA`in karaciğer rejenerasyonunu anlamlı olarak artırdığı gözlenmiştir. Oral yolla TUDCA desteğinin major karaciğer rezeksiyonu sonrası klinik iyileşmeyi destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated that the effects of Tauroursodeoxycolic acide on hepatic regeneration after the partial hepatectomy in rats.Method: The study was approved by the Animal Care Committee of Sütcü İmam University. Wistar rats weighing between 200 and 250gr were purchased (K.S.U, animal laboratory, Turkey) and habituated to the laboratory animal room for 1 week. All rats received humane care. They were kept in a climate-controlled room under 12-hour light and dark cycles with free access to food and tap water throughout the studies. The rats were randomized into two groups (n = 32 in each group): control and study (TUDCA) groups. Each group was divided into four subgroups (n = 8 in each subgroup) according to sample collection time (6th hour, 24th hour, 48th hour and 7th day) after hepatectomy. Standard rat chow diet and orally 15mg/kg/day Tauroursodeoxycolic acide were given twice a day for 7 days to study group rats. The abdomen of each rat was opened, and the median and left lobes of the liver were removed, using the standard Higgins and Anderson technique. Rats are reoperated after the 6th hour, 24th hour, 48th hour and 7th day. Blood samples were taken from vena cava inferior for calculating the biochemical parameters (AST, ALT). Then the liver tissue remained for the regeneration was removed completely, the extracted tissues were retained for pathological examination (Ki-67). We noted the remaining liver weight after hepatic resection and totally hepatic weight after second operation because of calculating the rate of hepatic regeneration. Regeneration rates were calculated by formula.Results: Our Experimental study indicated that the percentage of Ki-67 were meaningful and significant in given Tauroursodeoxycolic acide group than control group. Particularly hepatic regeneration rate was higher in study groups than the control groups. We obtained that the AST, ALT values are lower and better protects the liver in study group at 48th hour and 7th day than the control group.Conclusion: Oral supplements of Tauroursodeoxycholic acid enhanced liver regeneration after hepatectomy in rats, suggesting that an oral Tauroursodeoxycholic acid supplement can clinically improve recovery after a major liver resection.