Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalardan üretilen staphylococcus aureus'lar için konak risk faktörlerinin S.aureus virulans faktörlerinden olan Panton- Valentine Lökosidin(PVL)geninin araştırılması
Investigation of host risk factors and PVL gene which is one of virulence factors for Staphylococcus aureus grown in nasal smear cultures of patients hospitalized in the intensive care unit
  1. Tez No: 319135
  2. Yazar: ZEYNEP KARLIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. NUR YAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, PVL, MRSA, SCCmec, Staphylococcus aureus, PVL, MRSA, SCCmec
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen hastaların nazal Staphylococcus aureus taşıyıcılık oranının, taşıyıcılık için risk faktörlerinin, S.aureus suşlarında Panton-Valentine lökosidin (PVL) ve Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) suşlarında Stafilokok kaset kromozom mec (SCCmec) tiplerinin bulunma oranının belirlenmesi planlandı. Bu amaçla YBÜ'ne yatan hastalardan hastaneye yatışlarının ilk 48 saati içerisinde alınan burun sürüntülerinden izole edilen S. aureus için virulans faktörlerinden olan PVL geninin polimeraz zincir reaksiyonu ile gösterilmesi ve S. aureus taşıyıcılığı için konak risk faktörlerinin araştırılması amaçlandıGereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Mart-31 Kasım 2011 tarihleri arasındaki dokuz aylık sürede, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakımlarında yatan 250 hasta dahil edildi. Hastalardan, hastaneye yatışlarının ilk 48 saatinde (hasta yakınları bilgilendirilerek onay alındıktan sonra, demografik verilerini, kronik hastalıkları ve risk faktörlerini saptamak amacıyla bir form doldurulup) nazal sürüntü örnekleri alındı. S. aureus suşlarının CLSI standartlarına göre identifikasyonu ve metisiline duyarlılıkları saptandı. Üretilen tüm S. aureus suşlarından multiplex polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile PVL için lukS-PV ve lukF-PV, SCCmec varlığı araştırıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan 250 hastanın 42'sinde (%16,8) S. aureus burun taşıyıcılığı saptandı. Bu S. aureus suşlarının sadece bir tanesi MRSA (%0,4) idi. S. aureus burun taşıyıcılığı açısından yapılan risk analizinde; erkek cinsiyet, insülin kullanımı ve siroz varlığı S. aureus taşıyıcılığını arttıran risk faktörleri olarak değerlendirildi. Sigara kullanımı negatif risk faktörü olarak bulundu. İzole edilen 42 S. aureus suşunun hiçbirinde PVL geni bulunmadı. İzole edilen 1 MRSA suşununun SCCmec tip III olduğu görüldü.Tartışma: Bizim çalışmamızı da destekleyen ülkemizde yapılmış birçok çalışmada MRSA kolonizasyon oranları düşük saptanmıştır. Çalışmamızda MRSA oranı düşüklüğü ve PVL geni taşıyan suşa rastlanmamış olması nedeniyle Amerika Birleşk Devleti`nde ve Avrupa'nın birçok ülkesinde ciddi bir sağlık sorunu olan toplum kökenli metisiline dirençli S. aureus (TK-MRSA) enfeksiyonları ülkemiz için henüz önemli bir sorun oluşturmamaktadır. Toplum kaynaklı enfeksiyonların ampirik tedavisi düzenlenirken bu bulguların göz önünde tutulması ve glikopeptid, lipopeptid veya oksazolidinon grubu antibiyotiklerin ilk seçenek olarak kullanılmaması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Host Risk Factors and PVL Gene which is One of Virulence Factors for Staphylococcus aureus grown in Nasal Smear Cultures of Patients Hospitalized in the Intensive Care UnitAim: We planned to determine the rate, and risk factors for nasal carriership of Staphylococcus aureus, the rate of detection of both Panton-Valentine leukocidin (PVL) gene in S. aureus spp., and also types of staphylococcal cassette cromosome (SCCmec) in MRSA spp. in patients admitted in ICU. To this end, we aimed both to demonstrate PVL gene which is one of the virulence factors for S. aureus isolated from nasal smears obtained from ICU patients within the first 48 hours of their admittance in ICU using polymerase chain reaction, and also investigate host risk factors for S. aureus carriership.Materials and Methods: Two-hundred fifty patients hospitalized in intensive care units of Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine during a 9-month period extending from March 1 to November 31, 2011. After obtaining informed consents of the patients? relatives, they were requested to complete a form so as to determine relevant demographic data, and presence of past or current chronic diseases, and pertinent risk factors, and nasal smear samples were obtained from the patients within the first 48 hours of their hospitalization. Identification of S. aureus spp., and their susceptibility to methicilline in compliance with CLSI standards. In all grown S. aureus spp. the presence of lukS-PV and lukF-PV, SCCmec of PVL was looked for using multiplex PCR method.Results: In 42 (16.8%) of 250 patients included in the study, nasal carriership of S. aureus was detected. Only one (0.4%) of these S. aureus spp. was methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Risk analysis for nasal carriership of S. aureus, revealed that male gender, insulin use, and existence of cirrhosis increased the rate of S. aureus carriership, while tobacco use was found to be a negative risk factor. PVL gene was not observed in none of 42 S. aureus isolates. MRSA strain were SCCmec tip III.Discussion: Many studies performed in our country which also supported our results, have detected lower MRSA colonization rates. Because of lower MRSA rates, and absence of PVL gene in our S. aureus isolates in our study, community- acquired methicillin-resistant Staphylococcus aureus (CA-MRSA) infections which constitute a serious health problem in USA, and many European countries.do not currently pose a significant public health problem in our country. In planning emprical treatment for community-acquired diseases, we think that these findings should be taken into consideration, and antibiotherapy with glycopeptide, lipopeptide, and oxazolidine group antibacterials should not be used as a first-line therapy.