Hemodiyaliz tedavisinin kardiyak enzim düzeyleri ve ekokardiyografik bulgular üzerine etkisi
The effects of hemodialysis treatment on cardiac enzyme levels and echocardiographic findings
- Tez No: 319205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HOROZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, myokardial hasar, troponin I, kreatinin kinaz- MB, Hemodialysis, myocardial injury, troponin I, Creatine Kinase-MB
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz öncesi ve sonrası troponin I (cTn-I), kreatinin fosfokinaz (CPK), kreatin kinaz-MB (CK-MB) gibi kardiyak belirteçleri ölçerek ve ekokardiyografik değerlendirmeler yaparak tek seans hemodiyaliz tedavisinin kardiyak enzim düzeyleri ve ekokardiyografik parametreler üzerine olabilecek olası etkilerini araştırmak.Materyal ve metod: Çalışmaya 40 sürekli hemodiyaliz hastası dahil edildi. Tüm hastalarda hemodiyaliz öncesi ve sonrasında cTn-I, CPK ve CK-MB enzim düzeylerine bakıldı ve ekokardiyografik değerlendirme yapıldı.Bulgular: Hemodiyaliz sonrası elde edilen ortalama cTn-I düzeyleri hemodiyaliz öncesi düzeylere göre anlamlı olarak daha yüksek idi (p 0.05). Diyaliz sonrası sol ventrikül sistol sonu çapı, sol ventrikül diastol sonu çapı, sol atrium çapı, sağ atrium çapı, pulmoner arter basıncı, sağ ventrikül diyastol sonu çapında diyaliz öncesine göre anlamlı azalma tespit edildi (hepsi için, p0.05). Diyaliz sonrası CPK ve CK-MB değerlerinde diyaliz öncesine göre istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0.05).Sonuç: Hemodiyaliz tedavisi SDBY hastalarında troponin I enzim düzeylerinde yükselmeye neden olmakta ve bu yükselme olasılıkla hemokonsantrasyona bağlı koroner arterlerdeki mikroperfüzyon ve tekrarlayan stunning ataklarına bağlı gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the possible effects of single session hemodialysis on cardiac enzymes and echocardiographic parameters in end stage renal disease (ESRD) patients, by measuring cardiac markers such as cTn-I, creatinine phosphokinase (CPK), and CK-MB and performing echocardiographic evaluations both prior to and following hemodialysis treatment.Materials and method: Forty patients who have been undergoing hemodialysis were included in the study. All patients underwent echocardiographic evaluation both prior to and following hemodialysis and their pre- and postdialysis serum levels of cTn-I, CPK ve CK-MB were measured.Results: A statistically significant increase in the postdialysis levels of cTn-I was found when compared with predialysis levels. (p 0.05). There was a significant decrease in the left ventricular endsystolic diameters, left ventricular end diastolic diameters, ejection fractions, left atrial diameters, right atrial diameters, pulmonary artery pressures, and right ventricular end diastolic diameters of patients (p < 0,05 for all). There was not a correlation with between the change in the echocardiographic parameters and ultrafiltration volume, blood flow rate, age, or sex (p>0.05 for all). No statistically significant difference was detected between pre- and postdialysis levels of CPK ve CK-MB (p>0,05).Conclusion: Hemodialysis treatment in ESRD patients leads to significant increases in troponin I enzyme levels, and recurrent stunning attacks and coronary arteries microperfusion due to hemocontentration are thought to play a role in this increase.