Erektil disfonksiyon varlığı ile helicobacter pylori(Helikobakter pilori- Hp) ilişkisi
The relationship between erectile dysfunction presence and helicobacter pylori ismail yağmur department of urology, medical specialization thesis
- Tez No: 319206
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN VERİT, DOÇ. DR. HALİL ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil Disfonksiyon, Ateroskleroz, Helikobakter Pilori, C-reaktif protein, Erectile Dysfunction, Atherosclerosis, Helicobacter Pylori, C-reactive protein
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Erektil Disfonksiyon (ED), cinsel ilişki için yeterli ereksiyonun sağlanamaması ve/veya sürdürülememesi durumunun süreklilik kazanmasıdır. Sigara kullanımı, hipertansiyon (HT), diyabetes mellitus (DM), hiperkolesterolemi, yaş, obezite, sedanter yaşam tarzı ED için önemli risk faktörleridir ve bu risk faktörleri ateroskleroz için de ortaktır. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalar ateroskleroz etiyopatogenezinde Helikobakter Pilori (HP)'nin rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bizde bu çalışmada ateroskleroz ile ilişkisinin olabileceği düşünülen HP'nin, vaskülojenik tip ED'nin etiyopatogenezinde ilişkisinin olup olmadığının araştırılmasını amaçladık.Materyal ve Metod: Ocak 2011 ile Ocak 2012 tarihleri arasında, üroloji polikliniğine başvuran ve vaskülojenik ED tanısı alan 30 hasta ile ED si olmayan sağlıklı 30 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Poliklinik değerlendirmesinde yapılan rutin tam kan, biyokimya ve C-reaktif protein(CRP) değerleri kaydedildi. Çalışma ve kontrol grubu hastaları tamamlandıktan sonra saklanan serumlar Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji laboratuvarında ELİSA (Enzym Linked Immunosorbent Assey) yöntemi ile çalışılarak HP-spesifik IgG antikor titre seviyeleri ölçülmüştür.Bulgular: ED olan grubun ortalama yaşı 53.0 ± 8.2 yıl ve ED olmayan grubun ortalama yaşı 52.0 ± 9.0 yıldı. Her iki grup arasında yaş ve VKİ açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,63 ve p=0,58). Erektil Disfonksiyon olan hastaların ortalama ED süresi 28.1 ± 14.7 aydı. Erektil Disfonksiyon olan grupta CRP titresi ortalama 0.3 ± 0.2 mg/L ve ED olmayan grubta ise 0.1 ± 0.1 mg/dl idi. İstatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0.01). Erektil Disfonksiyon olan grupta H.Pylori IgG antikor titresi 39.7 ± 23.2 arbU/ml ve ED olmayan grubta ise 21.0 ± 19.8 idi. İstatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0,001).Sonuç: Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Arteriyel yetmezlik zemininde gelişen ED'li olgularla Helikobakter Pilori arasında pozitif bir ilişkinin olabileceği gösterilmiştir. Bu öncü sonuçların daha kapsamlı araştırmalarla desteklenmesi sonrasında HP seropozitifliğinin ED tanısında yardımcı bir marker olarak gündeme gelmesi, hatta HP eradikasyon tedavilerinin ED tedavisi veya önlenmesi açısından da elle tutulabilir klinik faydalarının tartışılır hale gelebilmesi olasıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Erectile Dysfunction (ED), lack of erection sufficient for sexual intercourse and / or continuity to acquire the status of being able to continue. Smoking, hypertension (HT), diabetes mellitus (DM), hypercholesterolemia, age, obesity, sedentary lifestyle, and these risk factors are important risk factors for ED is common to atherosclerosis. In recent years, several studies in the etiopathogenesis of atherosclerosis Helicobacter Pylori (HP) 's role may be used. In this study we thought to be the relationship between atherosclerosis HP, we aimed to investigate whether the relationship between the etiopathogenesis of vasculogenic ED type.Materials and Method:. Between January 2011 and January 2012, 30 patients with the diagnosis of urological outpatient clinic and vasculogenic ED and non-ED 30 healthy controls have been included in the study. Outpatient evaluation of routine complete blood count, biochemistry, and C-reactive protein (CRP) values were recorded. After completion of the study and control group patients, the stored sera in the laboratory of Microbiology, Faculty of Medicine, Harran University, ELISA (Enzym Linked Immunosorbent Assey) method by working with HP-specific IgG antibody titer levels were measured.Results: Mean age 53.0 ± 8.2 years with ED group, mean age 52.0 ± 9.0 years non-ED group, respectively. There was not a statistically significant difference between the two groups in terms of age and BMI (p = 0.63 and p = 0.58). Erectile Dysfunction patients with an average ED duration of 28.1 ± 7.14 months. İn the group of Erectile Dysfunction, CRP titer with an average of 0.3 ± 0.2 mg / L and in the non-ED group 0.1 ± 0.1 mg / dl was statistically significant (p = 0.01). İn the ED group H. pylori IgG antibody titer 39.7 ± 23.2 arbU / ml and non-ED group 21.0 ± 19.8 was statistically significant (p = 0.001)Conclusion: As a result of these evaluations, developed in the presence of arterial insufficiency ED cases been shown to be a positive relationship between Helicobacter Pylori. After the results of this pioneering support for a more comprehensive research agenda HP seropositivity as a marker for diagnosis of ED, even in terms of HP eradication therapy in the treatment or prevention of ED tangible clinical benefit is likely that it will be discussed.