İntestinal iskemi reperfüzyon yapılan ratlarda Pinocembrin'nin koruyucu etkisi
Protective effect of Pinocembrine on rats that intestinale ischemia and reperfusion performed
  1. Tez No: 319207
  2. Yazar: OSMAN BARDAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZUNKÖY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pinocembrin, iskemi reperfüzyon hasarı, İntestinal, rat, Pinocembrine, ischemia reperfusion damage, intestinal, rat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç:İntestinal iskemi reperfüzyon hasarı(İİRH), patofizyolojisi hala tam olarak anlaşılamayan, mortalitesi yüksek bir problemdir. Pinocembrin, propoliste bulunan flavonoidlerden biridir. İn vivo ve in vitro olarak yapılan çalışmalarda, pinocembrinin serebral iskemi ve reperfüzyon hasarında koruyucu etkisinin olduğunu, ayrıca kolon kanser hücrelerinde apopitozisi tetiklediğini gösteren çalışmalar bildirilmiştir. Biz bu çalışmamızda daha önceki yapılan çalışmalar ışığında pinocembrinin(PC) İİRH' na bağlı koruyucu etkisinin olup olmadığını bulmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler:30 adet dişi Wistar Albino rat sham, kontrol ve PC tedavi grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna ve PC grubundaki ratlara 60 dakika bağırsak iskemisi ve takiben 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Pinocembrin grubundaki ratlara iskemi öncesi ve reperfüzyon öncesi intraperitoneal olarak 5 mg/kg PC verildi. Ratlar, kan örnekleri ve bağırsak dokuları alındıktan sonra sakrifiye edildi. Plazma ve dokuda aspartat aminotransferaz(AST), alanin aminotransferaz(ALT) ve laktat dehidrogenaz(LDH) seviyeleri araştırıldı. Ayrıca plazma ve dokuda total antioksidan seviye(TAS), katalaz(CAT), total oksidatif seviye(TOS), oksidatif stres indeksi(OSİ), myeloperoksidaz(MPO) ve prolidaz değerleri ölçüldü. Aynı zamanda bağırsak dokusu ışık mikroskobu ile histopatolojik olarak incelendi. İstatistiksel değerlendirmede p< 0.05 anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Pinocembrin grubunda kontrol grubuna oranla AST, ALT, LDH enzim seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük bulundu(p0.05). Histolojik olarak doku hasarı PC grubunda, kontrol grubuna oranla daha hafif olarak değerlendirildi.Sonuç: Çalışmamız da PC'nin intestinal iskemi ve reperfüzyon hasarında koruyucu etkisinin olduğu ortaya konulmuştur. Ancak, literatürdeki ilk çalışma olması nedeniyle maksimum etki için, doz, veriliş şekli ve zamanı ayrıca etki mekanizması açısından ek çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: The Intestinal ischemia reperfusion damage whose pataphysiology is still not understood is a problem of high mortality. Pinocembrine is one of the flavonoids which is found in the propolis. It is declared in the studies which are carried out as in vivo and in vitro that pinocembrine has the protective effect in the damage of the cerebral ischemia and reperfusion and also it triggers apopitozis in the colon cancer cells. The aim of this study, with the help of the previous studies, is to find out whether the pinocembrine has the protective effect in the damage of the intestinaleischemia and reperfusion or not.Materials and Methods: 30 female Wistar Albino rats shams are classified into three groups as the control and the PC treatment groups. Intestine ischemiais applied to the rats which are in the control and the PC treatment groups for 60 minutes and after then, 60 minutes of reperfusion. 5 mg/kg PC is given to the rats which are in the pinocembrine group before ischemiaand reperfusion as intraperitoneal. The rats are sacrificed after their blood samples and intestine tissues are drawn. aspartate aminotransferase(AST),alanine aminotransferase(ALT) and lactate dehydrogenase(LDH) levels are studied in the plasma and the tissue. Moreover, antioxidant level(TAS), catalase(CAT), total oksidatif status(TOS), oksidatif stres index(OSİ), myeloperoxidase(MPO) ve prolidaselevels are measured in the plasma and tissue. At the same time, the intestine tissue is studied histopatologically with light microscope. Statistical analyzes p0.05). The histologic tissue damage is assessed less in the PC group compared to control group.Conclusion: It is proved in our study that the pinocembrine has the protective effect in the damage of the intestinal ischemia and reperfusion. Due to being the first study in the literature, it needs some extra studies of the dose, medication type and time for maximum effect and effect mechanism.