Açık glob yaralanmalı olgularda epidemiyolojik ve klinik özellikler, tedavi sonuçları ile prognostik faktörlerin incelenmesi
The analysis of the epidemiological and clinical features, treatment results, prognostic factors in the cases with open globe injuries
- Tez No: 319217
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜRLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Açık glob yaralanması, Retina dekolmanı, PVR, Open globe injury, Retina detachment, PVR
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada amaç, oküler travma nedeniyle başvuran primer onarım, takip ve sekonder cerrahileri kliniğimizde yapılan açık glob yaralanmalı (AGY) olguların epidemiyolojik ve klinik özellikler, tedavi sonuçları ile prognostik faktörlerin incelenmesidir. Kliniğimize Ocak 2009 ve Ocak 2012 tarihleri arasında AGY nedeniyle başvurmuş, primer onarım cerrahisi ve sekonder rekonstrüksiyon cerrahisi ile medikal tedavisi kliniğimizce yapılmış, en az 4 aylık takibi olan 237 hastanın 237 gözü retrospektif olarak incelenmiştir. Ortalama yaş 24,6 (1-84 yaş), ortalama takip süresi 12,1 (4-36 ay) ay olarak saptanmıştır. Travmanın en sık erkeklerde (%74,7) geliştiği ve en sık 0-16 (% 48,1) yaş arası dönemi etkilediği tespit edilmiştir. Oyun kazaları (%36,3) en sık travma nedeni olarak gözlenmiş olup, travmaların en sık evde (%34,2) meydana geldiği saptanmıştır. Olguların sonuç görme keskinlikleri (SGK) OTS çalışma grubundaki, OTS kategorileri ile uyumlu olarak bulunmuştur. AGY'li olgularda görsel prognoz üzerine olumsuz etki eden faktörlerin, travmanın tipi, globtaki yerleşimi, düşük başlangıç görme keskinliği (BGK), hifema, vitreus prolabsusu, vitreus içi hemorajisi (VİH), retina dekolmanı (RD), proliferatif vitroretinopati (PVR) olduğu saptanmıştır. Anatomik başarı üzerine olumsuz etki eden faktörlerin ise travmanın tipi, globtaki yerleşimi, VİH, RD ve PVR olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak oküler travmaya erkeklerde kadınlardan, çocukluk çağında yetişkinlerden daha sık rastlanmıştır. Tüm olgular değerlendirildiğinde anatomik başarı %81,9 olup fonksiyonel başarı %57,4 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to analyze the epidemiological and clinical features, treatment results and prognostic factors in the cases admitted with ocular trauma with open globe injury (OGI) whose the primary repair, follow-up and secondary surgeries are performed in our clinic. Between January 2009 and January 2012, 237 patients applied our clinic with OGI. Their primary and secondary reconstruction, and medical treatment were done in our clinic. The 237 eyes of these 237 patients having at least 4 month follow-up were examined retrospectively. Average age was 24.6 (1-84 years) and the average follow-up period was 12.1 (4-36) months, respectively. Trauma develops most frequently in males (74.7%) and it affects most frequently the cases between the ages of 0 and 16 (48.1%) . Game crashes (36.3%) were observed as the most common cause of trauma, and these traumas were most frequently happened at home (34.2%). The final visual acuity (SSI) of the cases in the OTS study group were found to be compatible with OTS categories. In the cases with OGI, factors having a negative effect on visual prognosis in patients were determined such as the type of the trauma, its placement on the globe, low initial visual acuity (BGK), hyphema, vitreous prolabsusu, vitreous hemorrhage (VIH), retinal detachment (RD), proliferative vitroretinopati (PVR) respectively. Factors having a negative effect on the anatomical success were found to be as the type of the trauma, its placement on the globe , VIH, RD and PVR, respectively. As a result, ocular trauma is more common in men than in women, and it is more frequent in children than in adults. When all patients were evaluated, 81.9% of all cases had anatomical success and 57.4% of them were found to be functionally successful.