Retina ven dal tıkanıklığında intravitreal bevacizumab enjeksiyonunun etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the patients with intravitreal bevacizumab efficacy of branch retinal vein occlusion
  1. Tez No: 319236
  2. Yazar: ALİ ÇAĞRI KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retina ven dal tıkanıklığı, Bevacizumab
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Retina ven Dal tıkanıklığında Bevacizumab ve Ca Dobesilat etkinliğinin ; görme keskinliği ve makula ödeminindeki gerileme üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması.Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğinde Ocak 2009-Mayıs 2012 tarihleri arasında Retina ven Dal tıkanıklığı tanısı konulan hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların görme keskinliği makular kalınlık degerleri tedavi öncesi 1. ay 3. ay ve 6. ay değerler ile karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamıza 31 hastanın 31 gözü dahil edildi. Hasta ların yaş ortalaması 62 ± 7 yaş (43-80 yıl). 31 hastanın 20 tanesi kadın 11 tanesi erkekdi. Tedavi sonrasında intavitreal bevacizumab uygulanan grupta görme keskinliği değerleri 1. 3. Ve 6. ayda tedavi öncesi degerlere göre anlamlı iyileşmeler saptandı . makular kalınlık tedavi öncesi 528± 128.?m degerlerinden 6. ayda 439 ± 138 ?m degerlerine düşmüştür.Sonuç: Retina ven dal tıkanıklığına bağlı maküla ödemi tedavisinde intravitreal bevacizumab enjeksiyonunun erken dönemde etkili ve güvenilir olduğu düşünüldü
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPURPOSEEvaluation of macular thickness and visual acuity after intravitreal bevacizumab injection versus systemic ca dobesilat treatment due to branch retinal vein occlusion (BRVO).Materials and methodsWe reviewed the records of 31 patients with branch retinal vein occlusion who were followed up in Düzce Medical Faculty Ophtalmology Department between January 2009 and May 2012 retrospectively. We compared the examination findings of patients with macular thickness values, visual acuity before and after intravitreal bevacizumab therapy in 6 months.SignsThis retrospective study included 31 eyes of 31 patients (20 women, 11 men; mean age was 62 ± 7 years (range 43-80 years). The best corrected visual acuity in patiens of bevacizumab showed significant improvement at the 1., 3. and 6.