Ortalama trombosit hacmi ile gated myokard perfüzyon spect sintigrafisinden elde edilen parametrelerin ilişkisi
The relationship between the parameters obtained from gated spect myocardial perfusion and mean platelet volume
  1. Tez No: 319237
  2. Yazar: ERDİNÇ İZGİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ENGİN ERKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ortalama Trombosit Hacmi, Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi, Koroner Arter Hastalığı, Mean Platelet Volume, Myocardial Perfusion Scintigraphy, Coronary Artery Disease
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETAmaç: Koroner arter hastalığını ve ilişkili mortalite ve morbiditeyi öngörmede ortalama trombosit hacminin (MPV) kullanışlı bir parametre olduğu daha önce vurgulanmıştır. Bu çalışmanın amacı platelet fonksiyonlarının basit ve güvenilir bir parametresi olan MPV' nin koroner kalp hastalığı şüphesiyle myokard perfüzyon sintigrafisi çekilen hastalarda sintigrafik bulgularla ilişkisini araştırmaktır.Yöntem: Retrospektif olarak yapılan çalısmamızda 2009-2012 yılları arasında kliniğimizde miyokard perfüzyon sintigrafi incelemesi yapılan 344 hasta alındı. 139 erkek, 205 kadın (ortalama yaş 56.67 ± 11.16) çalışma grubunu olusturdu. Hastalar sintigrafik sonuçlarına göre normal, şüpheli ve belirgin iskemisi olanlar olarak üç gruba ayrıldı. Stres ejeksiyon fraksiyonu, sistol ve diayastol sonu hacimleri gibi GATED myokard perfüzyon SPECT sintigrafisinden elde edilen parametreler ile MPV sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Hastaların 96 (%27,9)' sı normal, 98 (%28,5)' i şüpheli iskemik, 150 (%43,6)' si belirgin iskemik olarak bulundu. Hastaların MPV değerleri normal grupta 8,43±1,19, şüpheli iskemik grupta 8,10±1,34, belirgin iskemik grupta 8,06±1,23 bulundu. Hastalar sintigrafik sonuçları ile MPV sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. (p=0,060)Sonuç: Çalışmamızda kardiyovasküler hastalık açısından risk faktörü olduğu düşünülen MPV' nin GATED myokard perfüzyon SPECT sintigrafisi parametreleri ve miyokart iskemisi ile ilişkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBackground: İt is previously emphasized that mean platelet volume (MPV) is a useful parameter in predicting coronary artery disease and related morbidity and mortality. The purpose of this study is to investigate the relationship between myocardial perfusion scintigraphic findings and mean platelet volume (MPV), which is a simple and reliable parameter of platelet function in patients with suspected coronary heart disease.Methods: In this retrospective study, 344 patients who underwent myocardial perfusion scintigraphy in our clinic between 2009-2012 were included. The study group consisted of 139 men and 205 women (meanage 56.67 ± 11,16). Based on the scintigraphic findings, patients were divided into three groups as normal, suspicious for ischemia and significant ischemia. The results of MPV and the parameters obtained from GATED myocardial perfusion SPECT scintigraphy such as stress ejection fraction, end-systolic volumes and end-diastolic volumes were correlated.Results: 96 (27,9%) of the patients were normal, 98 (28,5%) were suspicious for ischemia and 150 (43,6%) showed significant ischemia. MPV values of patients were found to be 8,43±1,19 in normal group, 8,10±1,34 in suspicious ischemic group, 8,06±1,23 in significant ischemic group. There was no significant difference between scintigraphic findings and MPV results. (p=0,060)Conclusion: In our study, it was found that there was not relationship between MPV, which is considered as a risk factor for cardiovascular disease, parameters of GATED myocardial perfusion SPECT scintigraphy and myocardial ischemia.