Acil serviste dinamik bilgisayarlı tomografi ile pulmoner emboli tanısı konulan hastaların manyetik rezonans görüntüleme bulgularının değerlendrilmesi
The evaluation of findings thorax diffusion magnetic resonance imaging diagnosis of patients diagnosed with pulmonary embolism with computed tomography in the emergency service
- Tez No: 319244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET GÖKHAN TURTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pulmonary embolism, thorax diffusion magnetic resonance image, thoraxcomputerized tomography
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: PE hayatı tehdit eden acil servislerde hekimlerin sık karşılaştığı birhastalıktır. Erken tanı tedavisi kadar önemlidir. Toraks BT, PE tanısında en sık kullanılangörüntüleme yöntemidir. Gebelerde, kontrast alerjisi ya da böbrek yetmezliği olanhastalarda toraks BT kontrendikedir. MR tetkiki son yıllarda kullanımı artan radyasyoniçermemesi nedeniyle önemli bir görüntüleme yöntemidir. Bu çalışmanın amacı; PEdüşünülen ancak böbrek yetmezliği, kontrast madde alerjisi, gebeliği olan hastalar ilegörüntülemenin hızlı yapılması gereken hastalarda, toraks difüzyon MR görüntülemetekniğinin kullanabilirliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma 5 Aralık 2010 ? 31 Kasım 2011 tarihleri arasındahastanemiz Acil Servisine başvuran dinamik kontraslı BT ile PE tanısı konulmuş 29 hastayıkapsamaktadır. Dinamik kontrastlı toraks BT ile PE tanısı konulmuş bu hastalara toraksdifüzyon MR görüntüleme yöntemi uygulandı.Bulgular: PE tanısı konulan 29 hastada, dispne ve göğüs ağrısının en sık başvuru nedeniolduğu tespit edildi. Ortalama ADC değeri tüm hastalar için 2.39x10-³±4.6 mm²/sn olarakbulundu. Enfarktların ortalama ADC değeri 1,98x10-³±4,5 mm²/sn olarak bulundu.Atelektazi alanları için ortalama ADC değeri 2,57x10-³±3,3 mm²/sn olarak bulundu.Atelektazi 20 (%59,1) hastada, enfarkt 9 (%30,9) hastada gözlendi. ADC değeri açısındanatelektazi ve enfarkt arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.0001).Sonuç: PE tanısının konulmasında ve PE'nin periferik lezyonlarının değerlendilmesindetoraks difüzyon MR tetkiki alternatif bir görüntüleme yöntemi olabilir. Özellikle gebelerde,kontrast madde alerjisi olanlarda, böbrek yetmezliği olan olgularda ve hızlı görüntülemeningerektiği durumlarda, PE tanısında ve PE'nin periferik lezyonlarının değerlendilmesindetoraksın difüzyon ağırlıklı görüntüleme tetkiki yararlı sonuçlar verebilir. Difüzyon toraksMR görüntüleme tetkikinin PE tanısında kullanılabilmesi için daha erken dönemdeuygulanmış daha çok vaka ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.nahtar kelimeler: Pulmoner emboli, toraks difüzyon manyetik rezonans görüntüleme,toraks bilgisayarlı tomografi
Özet (Çeviri)
SUMMARYBackground and Aim: Pulmonary embolism (PE) is a disease that physicians frequentlyencounter in emergency room. Early diagnosis is as important as treatment. Thoraxcomputerized tomography (CT) is the most commonly used for diagnostic purpose in PE.In pregnants, patients with contrast allergy or kidney failure, thorax CT is contraindicated.Magnetic resonance imaging (MRI) is an important imaging technique because it does notcontain radiation and it has been more widely used in the last years. To investigate theusability of thorax diffusion MRI in patients with kidney failure, contrast agent allergy,pregnancy and instable patients that fast imaging is needed who are considered as PE.Material and Methods: The prospective study comprised 29 patients that admitted tohospital emergency service and were diagnosed as PE with dynamic contrast-enhanced CTbetween 5 December 2010 and 31 November 2011. Afterwards, these patients were imagedby thorax diffusion MRI.Results: In 29 patients diagnosed as PE, dispnea and chest pain were the most commonsymptoms. Mean apparent diffusion coefficient (ADC) value for all patients was 2.39x10-3±4.5 mm2/sc. Mean ADC value for infarcts was 1.98x10-3±3.3 mm2/sc. Mean ADC valuefor regions of atelectasia was 1.98x10-3±3.3 mm2/sc. Atelectasia and infarct was observedin 20 (59.1%) patients and 9 (30.9%) patients, respectively. Difference in ADC value wasstatistically significant between atelectasia and infarct (p=0.0001).Conclusion: We conclude that diffusion MRI could be an alternative method of diagnosticexamination for PE. Especially, in patients with kidney failure, contrast agent allergy,pregnancy and the situations in which fast imaging is needed, thorax diffusion-weightedimaging could provide very useful results in the diagnosis of PE. More detailed studiesconducted in earlier period with larger patients are needed to use thorax diffusion MRI as atool in the diagnosis of PE.