Kronik inflamatuvar barsak hastalıklarında D vitamin (25(OH)d3) düzeyinin serum th1(İnterferon-gamma)/TH2 (IL-4), TREG ( IL-10), TH17 (IL-17), IL-23 sitokinlerine ve hastalık seyrine etkisi
Effect of vitamin D (25(OH)d3) levels to serum th1(Interferon-gamma)/TH2(İL-4), İL-10,TH-17, İL-23 cytokines and disease progress in inflammatory bowel disease
  1. Tez No: 319309
  2. Yazar: BERRİN YALINBAŞ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÜMÜRDÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, D Vitamini ve Sitokinler
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETGiriş ve Amaç: Kronik inflamatuvar barsak hastalarında 25(OH)D3 vitamindüzeylerinin hastalık seyrinde serum Th1 (Interferon-gamma)/Th2(IL-4), Treg ( IL-10),Th17 (IL-17), IL-23 seviyelerine etkisini klinikte tedavi ve hastalık remisyonunayönelik katkısının araştırılması amaçlandı..Gereç ve yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurankronik inflamatuvar barsak hastalarında (Crohn (CH) N:48, Ülseratif Kolit (ÜK) N:97 )ve sağlıklı bireylerde (N:80) 25-OHD3 bakıldı.80 sağlıklı bireyin 70'inde, 97 ülseratifkolitli hastanın 65'inde ve 48 Crohn'lu hastanın 43'ünde interlökin [Th1 (Interferongamma)/Th2 (IL-4), Treg (IL-10), Th17 (IL-17), IL-23] seviyeleri çalışıldı. Alınanserum örneklerinden 25(OH)D3 vitamini, serum Th1(Interferon-gamma)/Th2 (IL-4),Treg (IL-10), Th17 (IL-17), IL-23 sitokin düzeyleri ELISA ve HPLC yöntemleri ileçalışıldı. D vitamini düzeylerini, ?15 ve ?15 ?g/l olarak kategorize ettiğimizde, ?15?g/l düzeyleri D vitamini eksikliği olarak kabul edildi.Bulgular: Kronik inflamatuvar barsak hastaları (Crohn N:48, Ülseratif KolitN:97) ve sağlıklı bireylerle (N:80) yaptığımız çalışmada kontrol ve toplam hastagruplarında D vitamini (25(OH)D3) düzeylerinin karşılaştırılması sonucu istatistikselolarak anlamlı bir fark saptandı (sırasıyla 15,9±10,1, 19,6±9,8, p=0.001).İkilikarşılaştırmalarda kontrol grubu ile ÜK ve kontrol grubu ile CH arasında anlamlı farksaptanırken, ÜK ile CH arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,439). D vitaminieksikliğinin ÜK ve CH hastalığı şiddetinde ve IL-17 düzeylerinde artışa neden olduğutespit edildi. D vitamini eksikliğinde ÜK'li hastalardaki IL-17 değişimi istatistikselolarak anlamlıdır (p:15 ?g/l şeklinde kategoriyeayrıldığında gruplar arasında IL-10 düzeylerinin karşılaştırılması sonucu istatistikselolarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.Sonuç: İnlamatuvar barsak hastalarında D vitamini düşüklüğü anlamlıdır. Busonuçlar İBH'de D vitaminin, Th1/Th2/Th17/Treg ve IL-23 immün yanıtta önemli birmodülatör rolü olabileceğini ortaya koyabilir. Bununla birlikte, bu konuyla ilgiliyapılacak olan başka çalışmalarla D vitamini ve İBH ilişkisi daha iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study was to investigate the effectof 25-dihidroksi D3 vitamin levels to serum Th1(Interferon-gamma)/Th2(IL-4), IL-10,Th17, IL-23levels in disease progress and contribution to clinical treatment and diseaseremission in inflammatory bowel disease (IBD).Materials and Methods: This study included 225 individuals (145 IBDpatients; 48 with Crohn disease (CD), 97 with ulcerative colitis (UC) and 80 healthycontrols) who admitted to Medical Faculty Hospital of Çukurova University fordiagnosis and treatment. We analysed 25(OH)D3 levels for 225 individualsconsequently and we analysed interleukin[serum Th1 (Interferon-gamma)/Th2 (IL-4),Treg (IL-10), Th17 (IL-17), IL-23]levels for 70 of 80 healthy controls, 65 of 97 patientswith UC and 43 of 48 patients with Crohn disease. We analysed serum Th1(Interferongamma)/Th2(IL-4), IL-10, Th17, IL-23 cytokin levels from the blood and serumsamples obtained by ELISA and HPLC methods. Vitamin D levels were classified as?15 and ?15?g/l, and the level?15 ?g/l was accepted as vitamin D deficiency.Results: In both patient groups and healthy control group, we compared vitaminD levels and cytokine levels. The Vitamin D levels were significantly different inpatients and controls respectively (15,9±10,1 vs 19,6±9,8 p=0.001).In dual comparisons(control group vs patients with UC and control group vs patients with Crohn disease)there were significant differences between Crohn disease and control group, whereas nosignificant difference between patients with UC and CD (p=0.439). It has been revealedthat vitamin D deficiency leads to increased severity of both UC and CD and increasedlevels of IL-17. Variations of IL-17 levels in patients with UC were statisticallysignificant in vitamin D deficiency (p: