Ankara'da halk hekimliği
Folk medicine in Ankara
- Tez No: 319411
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYAT AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: magic, folk religion, extraordinary, religion/magical, materials, folk medicine, seedbed, seedbeded, visit, tombs, cultural property, cultural casuality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma halk hekimliği diğer bir deyişle geleneksel hekimlik konuludur. Çalışma konusu Ankara'da Halk Hekimliği çerçevesiyle sınırlandırılmıştır. Ankara'da halk hekimliği din, büyü; bitki ve hayvanlardan elde edilen ilaçlar ve de bu ilaçların dinsel/büyüsel işlemlerle bir arada kullanıldığı uygulamalı halk hekimliği başlıklarıyla incelenmiş ve bu başlıklardaki uygulamalar tespit edilmiştir.Bu araştırmada dinsel büyüsel uygulamalar: ocak adı verilen aile ya da kişilerce yapılan uygulamalar; muska ile yapılan uygulamalar, türbe ve ziyaretler etrafında gerçekleşen uygulamalar; halk inançları ve diğer büyüsel uygulamalar olarak incelenmiştir. Ankara halk hekimliğindeki maddesel uygulamalar ise bitkisel maddelerle yapılan uygulamalar, hayvansal maddelerle yapılan uygulamalar, uygulamalı halk hekimliği başlıklarıyla incelenmiştir.Ankara'da halk hekimliği uygulamaları modern sağlık hizmetlerinin yaygınlığıyla ilişkili coğrafi ve ekonomik zorluklara bağlı ama daha çok kültürel nedenselliğe bağlı bir yaşam alanıdır. Ankara'da halk hekimliği, ?kişi kendisini benimseyen toplumun kültürel niteliklerini öğrenir? ve ?içinde yetiştirilip onun biçimlerine göre yaşamadıkça hiç kimse bir kültüre tam olarak katılamaz? ilkesiyle yaşamakta bununla birlikte yoğun üretimine ara verse de birikimini korumaya devam etmektedir.Anahtar Sözcükler : büyü, halk dini, olağanüstü, dinsel/ büyüsel, maddesel, halk hekimliği, ocak, ocaklı, ziyaret, türbeler, kültürel nitelik, kültürel nedensellik
Özet (Çeviri)
This study themed folk medicine, in other words, traditional medicine. The theme of the study is limited to the framework of The folk medicine in Ankara. The folk medicine in Ankara is examined under the topics of religion, magic; the medicines derived from plants and animals; and the usage of these medicines with religious/magical processes and the applications under these topics is ascertained.In this study religious magical practices are examined as the practices done by the families and the persons called seedbed(ocak); practices done via amulet, practices takes place around tombs and visits; folk belives and other magical practices. The material practices in folk medicine are examined under the topics of the practices with plantal materials, the practices with animal materials, applied folk medicine.The folk medicine in Ankara is a life space which is bounded to the geographical and economical difficulties that are related with the prevalence of the modern medicine services but more bounded to the cultural casuality. The folk medicine in Ankara is experienced withe the principle ? the person learns the cultural properties of the society that hugs him? and ? no one can join his culture unless he is grown up in it and he lived according to its forms?, howewer it gave a brake to its heavy production it continuous to maintain its cumulation.