Konaklama hizmetlerinin pazarlanmasında aracıların rolü: Antalya ve Nevşehir'deki konaklama işletmelerine yönelik bir uygulama
The role of mediators in the marketing of accommodation services: A study on accommodation businesses in Antalya and Nevsehir
  1. Tez No: 319577
  2. Yazar: ERŞAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞÜKRÜ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Sistemi, Konaklama İşletmeleri, Pazarlama, Aracılar, Tourism System, Hospitality Industry, Marketing, Mediators
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Konaklama işletmelerinin pazarlama faaliyetlerinin başarısı, seyahat acentaları, tur operatörleri gibi aracıların pazarlama faaliyetlerinin başarısıyla doğru orantılıdır. Bu çerçevede araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinin pazarlanmasında seyahat acentaları, tur operatörleri ve diğer aracıların rolünü ve bu bağlamda konaklama işletmelerinin aracılara olan bağımlılık düzeylerini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini Antalya ve Nevşehir ilindeki konaklama işletmelerinin pazarlama ve satışla ilgili olan yöneticileri ve satış elemanları oluşturmaktadır. Araştırma bulguları, konaklama işletmelerinin pazarlanmasında aracıların önemli işlevleri olduğu ve konaklama işletmelerinin aracılara olan bağımlılık boyutlarının, Antalya ve Nevşehir arasında farklılık gösterse de yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan hipotezler ve elde edilen veriler ışığında; konaklama işletmelerinin aracılara bağımlılık düzeyleri ve konaklama işletmelerinde aracılara olan bağımlılığın ortaya çıkardığı sorunlar konaklama işletmelerinin özelliklerine ve pazarlama yöneticilerinin ve satış elemanlarının birtakım demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Konaklama işletmesinin bulunduğu il ile işletme türü, doluluk oranı ve zincir olup olmama durumları arasında ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Konaklama işletmelerinin aracılara bağımlılık boyutları ile bağımlılığın neden olduğu sorunlar arasında ilişkinin varlığı da tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayanarak, konaklama işletmelerinin aracılara bağımlılık düzeylerini azaltabilmelerinin yolu hizmet kalitesini ve devamlı gelen müşteri yüzdesini yükseltmek suretiyle aracılara karşı işletmenin elini güçlendirmektir. Çalışmada son olarak, araştırmanın birtakım kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecek araştırmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The success of the marketing activities of accommodation enterprises is directly proportional to the success of the marketing activities of mediators such as travel agencies and tour operators. In this respect, the aim of the study is to investigate the role of travel agencies, tour operators and other mediators in the marketing of accommodation services, and to determine the level of dependency of accommodation businesses to mediators. The sampling of this study consists of marketing and sales managers and salespeople of businesses in the provinces of Antalya and Nevsehir in Turkey. The findings of the research, it was determined that mediators play a significant role in the promotion of accommodation businesses, and that the levels of dependency of businesses to mediators were high although they differed between Antalya and Nevsehir. Besides, in the light of the hypotheses and data used in the study, the levels of dependency of accommodation businesses to mediators and the problems created by this dependency differ with respect to the features of the businesses and various demographic characteristics of marketing managers and salespeople. Moreover, relationships were found between the city in which the business located and the type of the business, and between the occupancy rate and being a chain or not. A correlation was also found between businesses? levels of dependency to mediators and the problems created by dependency. Based on the findings of the research, it could be argued that businesses should strengthen their hands against mediators by improving the quality of their service and increasing the percentage of loyal customers in order to decrease the level of dependency to mediators. Finally, some implications and limitations of this research were discussed, and future research directions are made.