Konaklama işletmelerinde tutundurma faaliyetleri: Kırgızistan'da bir araştırma
The promotion activities of accomodation firms (In case of Kyrgyzstan accomodаtion firms)
- Tez No: 577985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER MET, DOÇ. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Konaklama işletmeleri, Otel, Tutundurma, Kyrgyzstan, hotels, accomodation firms, promotion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Turizm sektörü, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızlı gelişme göstererek birçok ülke ekonomilerinin kalkınmasında büyük katkıda bulunmuştur. 2000 yılında 693 milyon uluslar arası seyahat eden turist sayısı 2006 yılında 847 milyona, 2007 yılında da 903 milyon kişiye ulaşmıştır. Turizm endüstrisi sahip olduğu bu kitlesel özelliği nedeniyle ve hizmetin üretilmesinde asıl olan insangücü olmasından dolayı, en çok işgücü istihdamını sağlayan sektör olarak gelişmekte olan ülkelerin büyük problemlerinden biri olan işsizlik sorununu çözmede öncelikli ekonomik dalı sayılmaktadır. Özellikle, kıt kaynaklı ülkelerin ekonomilerinin karşılaştığı sorunların çözümünde ve darboğazların aşılmasında adeta bir çıkış noktası haline gelmiştir. Turizm sektörü, hizmet sektörünün alt dallarından biridir. Turizm pazarlaması, pek çok yönüyle hizmet pazarlamasının taşıdığı özelliklere sahiptir. Ancak, hizmet pazarlamasında bulunmayan bazı özelliklerin turizm pazarlamasında söz konusudur. Günümüzde turizm endüstrisinde yer alan turizm işletmeleri, sayısı açısından olsun çeşidi açısından olsun eskisine göre fazlalaşmıştır. Dolayısıyla, turistlere sunulan ürün ve hizmet çeşitleri de artmıştır. Aynı zamanda günümüz turistleri daha incelikli ve bilinçli düşünen tüketiciler olduklarından turizm işletmelerini seçerken daha seçici davranmaktadırlar. Bir ürün ne kadar iyi olursa olsun hatalı ya da yetersiz tutundurma faaliyeti hedef pazarda istenilenin yakalanamamasına neden olmaktadır. Tüm işletmeler için amaçlarına ulaşmak üzere uygun pazarlama karması elemanları oluşturmak önemlidir. Ancak turizm sektöründe markaya bağımlılığın az olması nedeniyle pazarlama karması elemanları içerisinde tutundurma faaliyetleri daha da önemli hale gelmektedir. Turistik ürün kapsamında yer alan konaklama hizmetlerinin tutundurma faaliyetleri; turistik ürünü satmak üzere reklam kampanyalarını gerçekleştirme, turizm fuarları ve sergilerine katılma, info turları düzenleme, katalogları çıkartma ve başka bunun gibi etkinlikleri kapsamaktadır. Kırgızistan'da bulunan çoğu konaklama işletmeleri Sovyet Birliği zamanında kurulmuş olup, Sovyet vatandaşının ihtiyacını karşılamaya yönelik organize edilmişlerdir. Günümüzde turistlerin konaklama işletmelerinin hizmetlerine olan ihtiyaç ve beklentileri daha da farklıdır. Bu nedenle, günün koşulları gereği, konaklama işletmelerinin, sağladığı hizmet ve sunduğu ürünleri ile modern tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Konaklama işletmelerinde tutundurma faaliyetleri: Kırgızistan'da bir araştırmaya konu olan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konaklama işletmeleri ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Konaklama işletmelerinin turizm endüstrisindeki yeri, önemi, dünyada ve Kırgızistan'da tarihsel gelişimi, farklı açılardan sınıflandırılmasından, organizasyon yapısından söz edilmiştir. İkinci bölümde pazarlama karması ve tutundurma kavramları incelenmiştir. Bu bölümde genel pazarlamaya değinilerek, daha çok turizm pazarlamasına odaklanılmıştır. Turizm pazarlamasının yanısıra pazarlama karması elemanlarından söz edilerek esas konuyla ilgili tutundurma karması ele alınmıştır. Konaklama işletmelerinde tutundurma faaliyetlerinin özellikleri ve çeşitli uygulamaları incelenmiştir. Uygulama bölümü olan üçüncü bölümde, Kırgızistan'daki konaklama işletmelerinin yöneticilerine yönelik araştırma için veri toplamak amacıyla anket yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, turizm sektörü yeni gelişmekte olan ve büyük bir potansiyele sahip bir ülke olarak Kırgızistan'daki konaklama işletmelerinde tutundurma faaliyetlerini incelemek, mevcut tutundurma uygulamalarını tespit etmek, karşılaşılan sorunları ve eksiklikleri belirlemek olarak ifade edilebilir. Tezin son kısmında ise, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector has begun to more developed in the second half of XX centure and become one of the sector that mostly contribute to economy. The number of international travelling tourists around world is increasing day by day. For instance, their number in 2000 was 693 million, in 2006 847 million and in 2007 903 million. Because of the massiveness feature of the tourism industry and because the producers of service are people, this sector is one of the preferential economic sector in solution of unemployment as one the most crucial problems in emerging countries. Especially tourism sector has usually become a solution for problems faced in economies with the shortage of natural resourses and for overcoming the crisis. Tourism sector is a subunit of service sector. Tourism marketing has the almost same attributes as service marketing. However, tourism marketing has such kind of attributes that are absent in service marketing. Nowadays touristic enterprises in tourism industry are different from their numbers and types. Therefore the assortiment of products and services offered to customers are increasing. At the same time nowadays tourists are more sophisticated and conscious customers and they behave more selective in choosing touristic firms. Inspite of how good and in high quality the product is, if the promotion activity is wrong and unsufficient, it is impossible or very hard to achieve target audience. For all business in order to succeed it is very important to build acceptable marketing mix. However as in tourism sector the brand loyalty is lower, promotion as one of the marketing mix components has become more important. The promotion campaign of touristic services consists in activities like realization of advertisement campaign in order to sell touristic product, participation in touristic fairs and exhibitions, organization of info tours, publication of catalogues etc. In Kyrgyzstan hotels mostly were built in Soviet period and were organized in order to satisfy the needs of Soviet citizens. Nowadays the expectations and needs of todays customers for accomodation services differ. In this context as a nesessity of today, the products and services of accomodation firms should be suitable to needs and expectations of todays customer. This thesis consists of three chapters. The first chapter is compoused of theoretic review on accomodation firms, i.e. on a role of accomodation firms in tourism industry, historical background of tourism in the world and Kyrgyzstan, classification of accomodation firms, organization structure and functional division in accomodation firms. The second chapter contains of theoretical review on marketing mix and particularly promotion. This chapter touches on general marketing and mostly focuses on tourism marketing. Here the issues like the features of tourism marketing, its nesessity, functions and different applications were studied. Also the properties of promotion activities in accomodation firms and their different practices were analyzed. The third chapter contains of practical part of this thesis. In this chapter also were given the findings of this study. The questionnaire were selected as a data collection method. The objective of this thesis is to study promotion activities of accomodation firms in Kyrgyzstan, to determine current promotion practices, to define faced problems and deficiencies in this sector. In Kyrgyzstan the tourism sector is believed to be one of the emerging and have big potential for development. The last part of this chapter contains on results and suggestions.