11. sınıf ?dil ve anlatım? dersinin öğrencilerin yazma becerisine etkisi
The influence of language and expression lesson in 11th class students? writing skills
  1. Tez No: 319660
  2. Yazar: TUĞBA YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT DURSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil ve Anlatım dersi, yazma becerisi, Türk dili ve edebiyatı eğitimi, Language, Language and expression lesson, Education of Turkish language and literature lesson
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, orta öğretim 11. sınıf ?Dil ve Anlatım? dersinin öğrencilerin yazma becerisine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu araştırmada Kompozisyon Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle konuyla ilgili literatür incelenmiş ve kuramsal temel oluşturulmuştur. Bundan sonra Dil ve Anlatım dersinin öğrencilerin yazma becerilerine etkisini incelemek için uygulama planlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2011-2012 öğretim yılında Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki liselerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 3 okuldan belirlenen 36 öğrenci oluşturmaktadır. Dersin içeriğini temsil eden konulardan iki yazı türü belirlenmiştir. Daha sonra öğrencilere dönem başında, dersi işlemeden önce birer biyografi ve birer anı yazdırılmıştır. Dönem sonunda, konular işlendikten sonra aynı öğrencilere anı ve biyografi yazdırılmıştır. Uygulamalar Kompozisyon Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirildikten sonra veriler analiz edilmiştir.Verilerin analizinde 4 farklı istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmış olup bu analizler bilgisayarda SPSS for Windows 15.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan analizler şunlardır: Bağlantılı örneklemler için t testi, Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis testi, bağlantısız örneklemler için t testi.Tez sonucunda; 11. sınıf öğrencilerinin Dil ve Anlatım dersi sonrası biyografi yazma ?buluş? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu; Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin biyografi yazma ?planlama? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu; Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin biyografi yazma ?anlatım? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu; Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin biyografi yazma ?Kompozisyon Değerlendirme Toplamı? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu; Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin anı yazma ?planlama? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu: Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin anı yazma ?anlatım? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu: Dil ve Anlatım dersi sonrası öğrencilerin anı yazma ?Kompozisyon Değerlendirme Toplamı? becerilerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu; sonuç olarak tüm bulgular 11. sınıf öğrencilerinin, Dil ve Anlatım dersi biyografi ve anı yazma becerilerine ilişkin , ?Buluş Becerileri? , ?Planlama Becerileri? , ?Anlatım Becerileri? ve ?Kompozisyon Değerlendirme Toplamı? ön test ve son test puanları açısından farkların istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been done to show whether language and expression lesson has an influence on 11th classes or not. Couposition evaluation scale has been used for this search. Firstly, litarature has been passed throughed and basic thearies have been formed. Then, a practise has been done to search the influence of language and expression lesson to success of the students. Cosmos has been formed by students, who are educated in high schools in Kayseri in 2011-2012 mid-term other group has been formed by 36 students who are selected from three high schools. Two kinds of writing have been defined in consist of the suject about the lesson. After that, a biograpy and a memory have been written by students before the lesson has been worked up. Again, a biyograpy and memory have been written by the same students at the end of the mid-term. After practices have been evaluated with composition evalution scale, datums has been analyzed. Four statisticsel methods have been used for analysis of the datums. This analysis has been done with SPSS for Windows 15.00 statistics packet program in computer. Analysis have been used for search t test for dependence other group, Only Respect Of Analysis Of Varyans (ANOVA), Kruksall Wallis test, t test for independence other group in conculusion of this study.Conculusıon of this study, it is defined that there is a significant differentiation in 11th class students? biography writing ?Finding Skills? after the language and ex pression lesson. There is a significant differntiatıon in students? biography writing ?Planing Skills? after the language and expression lesson there is a significant differntiation in students? biography writing expressıon skills after the language and expression lesson. There is a significant differntiation in students? biography writing ?Total Of Composition and Evaluatıon Skills? after the language expression lesson, There is a significant diffrentiation in 11th class students? memory writing ?Planing Skills? after the language and expression lesson. There is a significant differentiation in students? memory writing ?Expression Skills? after the language and expression lesson, There is a significant diffrentiation in students? memory writing ?Total Of Composition and Evaluatıon Skılls? after the language and expressıon lesson.On the conculusıon that, it has been defined with whole findings 11th students? language expression lesson related to writing biography anda memory skills ?Finding Skills?, ?Planning Skills?, ?Total Of Composition and Evaluation Skills? have been showed that, there is a significant differentiation according to first test and last test gradeand differntiations are meaningful according to statistics.