İç göç hareketleri ve geriye (tersine) göçün belirleyicileri: TRA 2 bölgesinden (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) İstanbul'a gerçekleşen göç üzerine bir saha araştırması
Internal migration movements and backwards (reverse) migration determinants: A field research on migration from TRA 2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) region to Istanbul
- Tez No: 319743
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN KIZILTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İç Göç, Bölgesel Kalkınma, TRA2 Bölgesi, Logit Model, İnternal Migration, Regional Development, TRA2 Region, LogitModel
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Göç olgusu, en basit tanımlamayla insanların bir yerleşim yerinden başka biryerleşim yerine doğru yer değiştirmesi eylemidir. Ekonomik, sosyo-kültürel, ekolojik,politik vb. nedenlerden kaynaklanan göç olgusu, çok boyutlu bir nüfus mobilitesidir.İnsanlık tarihiyle yaşıt olan bu olgu, beraberinde pek çok problem alanı ortaya çıkardığıiçin incelenmeye değer bir konudur.Bu çalışmanın genel amacı; TRA2 Bölgesinden İstanbul'a gerçekleşen göçünbelirleyici faktörlerini tespit etmek ve geriye göç olasılığını araştırmaktır.Çalışmanın birinci bölümünde göç olgusu, iç göç hareketlerinin belirleyicifaktörleri ve bölgesel etkileri yer almaktadır. Ayrıca iç göç hareketlerine ilişkin teorikyaklaşımlara da yer verilmektedir. İkinci bölümde ise literatür taramasınadeğinilmektedir.Çalışmanın son bölümünde TRA2 Bölgesi (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) detaylıolarak analiz edilmektedir. Ayrıca TRA2 Bölgesinden İstanbul'a gerçekleşen göçünkuramsal ve ekonometrik analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the simplest explanation the migration phenomenon is the act of people?schange of location from one settlement to another settlement. The migrationphenomenon arising from causes such as economical, socio-cultural, ecological,political etc. is a multi-dimensional population mobility. This phenomenon having thesame age as history of mankind is worth to be analyzed because it hereby exposes manyproblem areas.The general aim of this study is to establish the determinants of migration fromTRA 2 Region to Istanbul and study the probability of reverse migration.In first part of study here are migration phenomenon, determinants of internalmigration movements and its regional effects. Additionally theoritical approachesrelated to immigration moves are given. In second part of study literatüre review ismentioned.In final part, TRA2 Region (Agri, Kars, Igdir, Ardahan) is analyzed in detail. Andtheoretical and econometric analysis of migration from TRA2 Region to Istanbul.