Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta kardeşlik anlayışı
The understanding of brotherhood in Judaism and Christianity
  1. Tez No: 319766
  2. Yazar: MUHAMMET YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, İnsan, Yahudilik, Hıristiyanlık, Kardeş, Kardeşlik, Religion, Human, Judaism, Christianity, Brother, Brotherhood
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta kardeşlik konusunu ele aldığımız bu çalışmadakardeşlik olgusunun önemini genel anlamda ortaya koyup, Yahudilik veHıristiyanlıktaki kardeşlik anlayışını inceledik.Yahudilik ve Hıristiyanlığın kardeşlik konusuna yüklediği anlamı, bu anlamçerçevesinde ortaya çıkan çeşitli kardeşlik yaklaşımlarını irdelemeye çalıştık. Bubağlamda çalışmamızda, ?kardeş - kardeşlik? kavramlarını ve kardeşliğin çeşitlikavramlarla olan ilişkisini ele alıp inceledik. Kardeşlik, hemen bütün dinlerde bulunanortak bir olgudur. Bu olgu, dinlerde daha çok, ?kan, soy, din ve insan? kardeşliğibağlamında değerlendirilmektedir. Biz de, Yahudilik ve Hıristiyanlıkta kan, soy, din veinsan kardeşliği anlayışlarını tahlil edip, kardeşlikten kaynaklanan görevleri ve buolguya aykırı olan hususları inceledik.Netice olarak kardeşlik, dinlerde çok önemli bir yer tutmaktadır. Yahudilik veHıristiyanlık, kardeşliği, soyut bir kavram olmaktan çıkarıp, günlük hayata aktarılan,somut ve aksiyoner bir olgu seviyesine çıkarmış olmakla birlikte, uygulamada birtakımfarklılıkların olduğu görülmektedir. Bu farklılıklar da, söz konusu bu dinlerin etki alanı,hitap ettiği kitlenin ve kendi temel karakterlerinin birbirinden farklı olmasıylaaçıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been examined the sense of brotherhood in Christianity and Judaism in thisstudy that focuses on the significancy of brotherhood in general.It is tried to analyze the meaning that ascribed to brotherhood by Christianity andJudaism and various brotherhood concepts appear around this frame. In this sense, it isstudied both notion of ?brother-brotherhood? and their relations with other concepts.Brotherhood is a mutual concept that exists almost in all religions. This notion is mostlyevaluated as ?brotherhood of blood, dynasty, religion and human?. In this regard, it isanalyzed brotherhood of blood, dynasty, religion and human in Christianity andJudaism, duties of this notion and non conforming points.Consequently, brotherhood has very important place in religions. AlthoughChristianity and Judaism move the concept of brotherhood from being an abstractphenomenon to a concrete and actionary notion in daily life, some differences areoccurred in practice. These differences are explained with different areas of influence,populace and dissimilar principles of these two religions.