Örgütsel adalet algısının performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyet üzerindeki etkisi
The effect of organizational justice perception on satisfaction with the performance appraisal system
- Tez No: 319796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN NUR KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet Algısı, Performans Değerlendirme Sistemi, Performans Değerlendirme Sisteminden Duyulan Memnuniyet, Organizational Justice Perception, Performance Appraisal System, Satisfaction with Performance Appraisal System
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Şiddetli rekabetin yaşandığı günümüz iş dünyasında performans değerlendirme sistemleri örgüt çalışanlarının etkinliğini ve verimliliğini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Çalışanların performans değerleme sistemini kabul edip benimsemeleri ise bu sistemi ne ölçüde adil algıladıkları ile doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı bir işletmedeki örgütsel adalet algısının mevcut performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyet üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan araştırma inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin 107 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın bulgularına göre örgütsel adalet algısı ile performans değerlendirme sisteminden duyulan memnuniyet arasında güçlü ve olumlu bir ilişki bulunmuştur. Özellikle dağıtım adaletinin çalışanların mevcut değerlendirme sisteminden duydukları memnuniyet üzerinde diğer adalet boyutlarına göre daha güçlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s highly competitive business world, performance appraisal systems play a major role in determining the efficiency and productivity of employees in organizations. Employees? acceptance and adoption of a performance appraisal system is directly associated with their perception regarding the fairness of this system. Accordingly, the aim of this study is to determine the effect of organizational justice perception on satisfaction with current performance appraisal system in a business organization. The research designed in this direction was conducted on 107 employees of a business operating in construction industry.According to the findings of the study, it was observed that there is a strong and positive relationship between organizational justice perception and the satisfaction with current performance appraisal system. Especially, it was found that distributive justice has stronger effect than any other justice dimensions on employees? satisfaction with performance appraisal system.