Edebî sanatların Kur'ân-ı Kerîm ve çağdaş Türk edebiyatı eserleri açısından mukayesesi
The comparison of the literary arts in term of Quran and contemporary works of Turkish literature
- Tez No: 319800
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belâgat, Kur'ân-ı Kerîm, Çağdaş Türk Edebiyatı, Edebî sanat, Rhetoric, Quran, Contemporary Turkish Literature, Literary art
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamız, Belâgat ilmi, Belâgatın doğuşu ve gelişimi, Kur'ân-ı Kerîm'in Belâgat üzerindeki etkisi, Kur'ân-ı Kerîm ve Türk Edebiyatındaki edebî sanatlar ve Belâgat İlminin Türk Edebiyatındaki yeri gibi konulardan müteşekkildir. Çalışmamızda edebî sanatları, Kur'ân-ı Kerîm ve Çağdaş Türk Edebiyatı eserleri üzerinde mukayeseli ve açıklamalı örneklerle göstermeye çalıştık. Amacımız, Kur'ân-ı Kerîm'in eşsiz belâgatının anlaşılması için yapılan çalışmalara bir nebze katkıda bulunup, Çağdaş Türk Edebiyatında edebî sanatların var olduğunu ortaya koymaktır. Bunun sonucunda edebî sanatlar, mukayeseli örnekler üzerinde daha iyi anlaşılmış olacaktır.Edebî sanatların tanımları ve bu sanatlarla ilgili örnekler, genellikle klasik belâgat kitaplarından alınmıştır. Konu ile ilgili elden geldiğince, açık ve sade örnekler verilmeye çalışılmış, söz konusu edebî sanat, örnek üzerinde açıklanmıştır. Örnekler, hem Kur'ân-ı Kerîm'deki ayetlerden, hem de Çağdaş Türk Edebiyatından mukayeseli olarak verildiği için edebî sanatların Kur'ân-ı Kerîm'den Çağdaş Türk Edebiyatına yansımaları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Our study consists of, science of Rhetoric, birth and development of rhetoric. The impact of Quran on Rhetoric, the literary arts in Quran and Turkish Literature, and science of Rhetoric in location of Turkish Literature. In our thesis,tried to show literary arts, on the Quran and Contemporary Turkish literature,comparative and annotated of examples. Our aims, contribute to some extent to have reveal literary arts in Contemporary Turkish Literature.As a result, literary arts, will be better understood on comparative examples.Definitions and examples abaout of this literary arts, usually taken from the books of classical rhetoric. As much as possible, tried to be clear and simple examples about the subject. And that literary arts, explained on the sample. Because examples are given comparatively of both verses of the Holy Quran and contemporary Turkish Literature, reflections of literary arts were seen than Holy Quran to Contemporary Turkish Literature.