TFRS-10 açısından konsolide finansal tabloların düzenlenmesi ve bağımsız denetimi
In view of TFRS-10: Consolidated financial statements and independent auditing
  1. Tez No: 319813
  2. Yazar: YAVUZ KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablo, Bağımsız Denetim, Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları, Uluslararası Denetim Standartları, Consolidation, Consolidated Financial Statement, Independed Autiding, International Financial Reporting Standarts, International Auditing Standarts
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Konsolide finansal tablolar, grup bünyesinde bulunan işletmelerin her birinin varlıklarının, borçlarının, gelirlerinin, giderlerinin ve özkaynaklarının ana ortaklık adı verilen ortaklık bünyesinde birleştirildiği ve tek bir işletmeye ait finansal tablo gibi sunulduğu finansal tablolardır. Tek bir işletme ile ilgili karar alacak olan kişi ve kuruluşlar nasıl ki o işletmenin finansal tablolarından yararlanması gerekiyorsa, grup işletmeler hakkında karar alacak olan kişi ya da kuruluşlar da konsolide finansal tablolardan yararlanması gerekecektir.Grup işletmelerde ana ortaklık ve bağlı ortaklık olarak adlandırabileceğimiz iki tür ortaklıktan söz edilebilir. Ana ortaklık, bağlı ortaklıklarının varlıklarının ve faaliyetlerinin yürütülmesinde etkin kontrolü bulunan ortaklıktır. Bağı ortaklık ise, sermayesinin tamamı veya önemli bir kısmı ana ortaklık tarafından satın alınmış olan ortaklıktır.Konsolide finansal tablolar ana ortaklığın finansal tablolarına, her bir bağlı ortaklığın ilgili aynı muhasebe dönemine ait ve aynı muhasebe politikalarına göre hazırlamış oldukları solo finansal tabloların eliminasyon işlemlerinin yapılmasından sonra eklenmesi ile ortaya çıkar. Finansal tabloların konsolide edilmesi sürecinde ana ortaklığın bağlı ortaklığın sermayesinin tamamına mı sahip olduğu ya da önemli bir kısmına mı sahip olduğunun önemi ortaya çıkar.Ekonominin gelişmesi ve çok farklı aktörlerin faaliyetlerde bulunması, güvenilir bilgi elde etmenin gereksinimini daha da artırmış durumdadır. İşletmelerin gerek içeride gerekse dışarıda birçok hissedarı ve menfaat sahibi kurum ve kuruluşları bulunmaktadır. Küresel pazarda tüm bu kişi ve kuruluşların işletme ile ilgili karar verirken kullandıkları bilgilere olan güvenin temel dayanağı bağımsız denetim olmuştur.Bu çalışmada, öncelikle konsolide finansal tabloların düzenlenmesi ve daha sonra ise ilgili konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Consolidated financial statements are financial tables that include the businesses? assets, incomes, outcomes and equities which are found in parent companies and which are belong to one business? financial statement. One person or business determine to do something via financial table. By this reason, parent companies use financial tables to their determination process.Group companies have two groups that are called subsidiaries and parent companies. Parent companies are companies that have a authority ın assets. Subsidiaries have the capital of a business which are belong to parent company.Consolidated financial statements occur when businesses do the process of elimination according to parent companies? financial tables, each partnerships? financial range and the same financial strategies. The process of financial tables? consolidation includes the case of ownership of subsidaries even if the ownership of all company or not.The current changes in economy in a positive way and different cases in processes effect the need for knowledge which is reliable. Businesses in their own and outside have many stakeholders and companies. In global market conditions, all people and companies use the raliable knowledge via independent auditing system.In this study, first of all we examine consolidated financial tables? organizastion, than auditing process about consolidated financial tables?.