Türkiye'de dışa açılmanın dış borçlanma üzerindeki etkisi: Ekonometrik bir analiz
The effect of trade openness on external debt in Turkey: An econometrical analysis
  1. Tez No: 319820
  2. Yazar: MEHMET BÖLÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dışa Açıklık, Dış Borçlanma, Eş-bütünleşme Yöntemi, Türkiye, Trade Openness, External Debt, Co-integration Method, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dışa açıklık ve dış borçlanma ilişkisine yönelik literatürde yapılmış pek çok çalışma olmasına rağmen Türkiye'de dışa açıklık ve dış borçlanma ilişkisini inceleyen çalışmalara nadiren rastlanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de dışa açılmayla birlikte dış borçlanmada meydana gelen değişimi incelemektir. Bu amaca uygun olarak çalışmada ilk olarak bu değişkenler arasındaki ilişki teorik olarak ele alınmış ardından dışa açıklığın artmasıyla birlikte dış borçlanmada da artış yaşanacağı hipotezi eş-bütünleşme yöntemiyle test edilmiştir.Çalışma genel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın konusuna yönelik tanımlara ve kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de dışa açıklık ve dış borçlanmanın gelişimi tarihsel süreç içinde ele alınarak, dışa açıklık ve dış borçlanma ilişkisi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de dışa açıklığın dış borçlanma üzerindeki etkisi ekonometrik olarak incelenmiş ve elde edilen bulgular teorik çerçeve kapsamında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although there are many studies in literature, on the relation between trade openness and external debt; it is hard to see its examples in Turkey. The aim of this study is to analyze the change in the external debt during with trade openness. In this study, to fit this purpose, firstly the relation between these two variables is handled theoretically, later on; the hypothesis that, there will be an increase in external debt with the increase of trade openness is tested with the method of co-integration.The study is consisted of three parts in general. The first part includes the conceptual framework and definitions concerning the subject matter of the study. In the second part, the relation between trade openness and external debt is emphasized by dealing with their progress in historical process. And in the third part, the effect of trade openness on external debt in Turkey is analyzed econometrically and the symptoms discovered are interpreted in a theoretical framework.