Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan not değerlendirmelerinin ülke ekonomileri üzerine etkileri: Türkiye örneği
Credit rating agencies's effects of country economies: The case of Turkey
  1. Tez No: 319825
  2. Yazar: DERYA TÜTÜNCÜ HASBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, derecelendirme, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, finansal kriz, finansal piyasa, Globalization, rating, international credit rating agents, financial crisis, financial market
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Son yıllarda ,küreselleşmenin artması mali piyasaların yapısında karmaşıklığa ve derinleşmelere yol açmıştır. Bunun sonucunda piyasalara olan güvenin azalması, gerek yatırımcıları gerekse resmi otoriteleri, piyasayı tahlil ederek kamu oyunu aydınlatan kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yöneltmiştir. Derecelendirme kuruluşları, bir şirketin ya da ülkenin mali yükümlülüklerini zamanında yerine getirip getiremeyeceğini analiz eden ve evrensel sembollerle kamuoyunu aydınlatan uluslararası piyasalarca kabul gören kuruluşlardır.Kredi derecelendirme kuruluşları, finansal piyasalar içerisinde özellikle son yüz elli yıldır büyük önem kazanan bir sektör niteliğindedir. Başlangıçta farklı amaçlarla kurulan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, son yıllarda piyasalarda denetleyici ve düzenleyici niteliği ile popüler konuma gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra, 2008 yılının son aylarında Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Finansal Kriz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarından yatırım yapılabilir seviyede not alan şirketlerin iflas etmesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur.Çalışmamızın amacı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının 2008 finansal krizi öncesi ve sonrası dünya piyasaları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünya ekonomileri ve son olarak da Türkiye ekonomisi ele alınarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son yıllarda yaptığı değerlendirmeler incelenmiştir. Uygulamada tümdengelim yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, Increasing of globalization has caused complexity and deeping in structure of financial markets.As a result of declining trust in the markets both investors and official authorities have led to decisions of credit rating agencies which analyze the markets and illuminates public opinion.Rating agencies they analyzed to perform or not perform financial obligations of a country or a company and illuminates the public opinion with universal symbols, are organizations which recognized by international markets .Especially the last one hundred and fifty years credit rating agencies are enterprises, as in the nature of sector , which come into great prominence. In recent years the international credit rating agencies which established for different purposes at first has become popular with qualify of supervisory and regulatory.In addition to all of them after the financial crisis which emerged in the United States in the last months of 2008 and soon affects whole world went bankrupt of the companies which took investment level grade from them has been caused to the collapse of confidence to international credit rating agencies.The aim of our study investigate the impact of international credit rating agencies on world markets before and after financial crisis in 2008. For this purpose some assessments which made by international credit rating agencies about especially the United States and world economies and finally Türkiye?s economy were investigated. Deduction method is used in practice.