Herkes için spor anlayışı çerçevesinde olimpik dayanışma programlarının uygulamaları ve olimpik değerlerin incelenmesi
As part of the sport for all concept the implementations of the olympic solidarity programs and analysing of the olympic values
- Tez No: 319933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: IOC, HİS, Olimpik Hareket, Olimpik Dayanışma, Olimpik Değerler, IOC, Sport for All, Olympic Movement, Olympic Solidarity, Olympic Values
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada temel amaç; IOC' nin uyguladığı, Olimpik Dayanışma Programlarını ve Olimpik Değerleri ?Herkes için Spor? anlayışı çerçevesinde inceleyerek, Dünya ve Kıtalararası programların yürütülmesinde görev yapan Ulusal Olimpiyat Komitelerinin kendi ihtiyaç ve değer yargıları ile hazırladıkları/hazırlayacakları yerel programların Olimpik Değerlerin yaygınlaştırılmasına nasıl katkı sağladığı/sağlayacağını ortaya koymaktır.Araştırmada Dünya' da var olan Olimpik Dayanışma Programlarının ve bu programların Olimpik Değerlerin yayılması için yapılan uygulamaların içeriği incelenmiş, Olimpik Değerlerin yayılmasında Olimpik Dayanışma Programlarının ne düzeyde etkili olduğu nitel araştırma teknikleri kullanılarak saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak, ?görüşme? yaklaşımı ve bu yaklaşımda ?görüşme formu yöntemi? kullanılmıştır. Ayrıca araştırmanın güçlendirilmesi amacıyla ?doküman analizi? yöntemi de kullanılmıştır.Görüşmeler, 14?17 Haziran 2010 tarihleri arasında, Finlandiya'da düzenlenen ?13. Dünya Herkes İçin Spor Kongresi?ne katılan, Ulusal Olimpiyat Komitelerinin temsilcileri ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi aracılığı ile ulaşılan, Ulusal Olimpiyat Komiteleri'nde resmi görev yapan çalışanlar olmak üzere toplam 17 katılımcı ile yapılmıştır.Görüşme verileri yazıya geçirilerek düzenlenmiş, anlamlı veriler saptanarak temalar çıkartılmış, temalar arası ilişkiler belirlenerek araştırma soruları altında organize edilmiştir. Ortaya çıkartılan temalara bağlı olarak kodlar oluşturulmuş ve veriler organize edilerek araştırma sonuçları yazılmıştır.Araştırma verilerinin tümdengelim analizi yöntemi ile analizi sonucunda herkes için spor anlayışı çerçevesinde Olimpik Dayanışma Programları ve Olimpik Değerler ile ilgili katılımcılara verilen soruların analizi gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkan temel unsurlar dört genel temada toplanmıştır. Bunlar, ?Olimpik Dayanışma Komisyonunun yapısı?, ?Olimpik Dayanışma Programlarının mevcut durumu?, ?Olimpik Dayanışma Programları ve Olimpik Değerler arasındaki ilişki? ve ?Olimpik Dayanışma Programlarında yer alan Herkes için Sporun rolü? şeklinde yer almaktadır.Araştırmanın sonucunda; Olimpik Dayanışma Programlarının, 40 yılı aşkın bir süredir toplumlara olan katkısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Sporun ve paydaşlarının var olan Olimpik Dayanışma Programlarının amaçları doğrultusunda önemli boyutta desteklendiği ve bunun yanı sıra bireylerin özellikle de gençlerin spor aracılığı ile kazanabilecekleri sosyal, kültürel ve etik değerlerinin, tutum ve yargılarının yayılması çalışmalarına da öncülük ettikleri tespit edilmiştir. Olimpik Dayanışma Programlarının özellikle gelişmekte ve az gelişmiş olan ülkelere vermiş oldukları destek sayesinde bu ülkelerde sportif başarının, kişisel gelişimin ve yaşam kalitesinin belirgin oranda yükseltildiği araştırma süresince incelenen programlar sonucunda görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this research was to analyse the IOC Olympic Solidarity Programs and the Olympic Values as part of the ?Sport for All? concept. With this aim it was revealed that World and Intercontinental Programs of National Olympic Committees who prepared /will prepare with their own needs and values could provided /will provide to the dissemination of the Olympic Values.In this research, the content of the Olympic Solidarity Programs and the Promotion of the Olympic Values was analysed with using the qualitative research tecniques. In the data collection process, ?interview approach? was used. Besides ?document analysis method? was used to strenght the research.The interviews of the research had done with the representative participants of ?13th World Sport for All Congress? in Finland on the 14th-17th June 2010 and the officials of the National Olympic Committees which to contact through the Turkish National Olympic Committee. The number of samples were 17.The data were transcribed and organized, draft themes were found out by determining the meaningful data, the relationships between the themes were identified and organized considering the research questions. Codes were created based on the emerging themes and the research results were written by organizing the data.At the end of the research, the analyse of the Olmpic Solidarity Programs with the deductive method and the Olympic Values as part of the sport for all concept were implemented and four basic themes were reached. These were ?The structure of the Olympic Solidarity Commission?, ?The state of the Olympic Solidarity Programs?, ?Relationships between Olympic Solidarity Programs and the Olympic Values?, ?The role of Sport for All Events in the Olympic Solidarity Programs?.As a result, the aid of the Olympic Solidarity Programs over the forty years were tried to displayed. Sports and its stakeholders are supported for the purposes of the Olympic Solidarity Programs with a considerable extent and in addition to this, it has determined that all the persons especially the youngs can achieve in sports that social, cultural and ethical values and attitudes with the leadership of the Olympic Solidarity Programs. With analysing of these programs it was determined that in developing and less developed countries the sportive success, personal development and the quality of life have been positive increasing.