E-mağaza atmosferine tüketicinin bakışı ve bir araştırma
A research on the consumers perspective on e-store atmosphere and a research
  1. Tez No: 319937
  2. Yazar: NURİ SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUZİYE COP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Pazarlama, E-ticaret, İnternette Pazarlama, E-Perakendecilik, E-Mağaza, E-alışveriş, E-Mağaza Atmosferi, Direct Marketing, E-commerce, Internet Marketing, E-Retailing, E-Store, E-Shopping, E-Store Atmospherics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Son 50 yılın en büyük buluşu olan internet uluslararası bir ağdır. İnternet birçok yenilik ve iş imkânı sunmasının yanında, ekonomiden siyasete, eğitimden sağlığa, üretimden satışa kadar bilgiyi üretme, paylaşma, aktarma, saklama ve ulaşma konusunda önemli fırsatlar sunan bir teknolojidir. Ucuz olması, global olması, zaman ve mekan açısından kısıtlamaları ortadan kaldırması gibi nedenlerle dünyada internet kullanıcı sayısı hızla artmış ve artmaya devam etmektedir.Bilgisayarın ve internetin hayatımıza girmesi yeni sektörlerin ortaya çıkmasına, var olan sektörlerde de değişmelere/gelişmelere neden olmuştur. E-ticaret bu kavramlardan biridir. E-ticaretin farklı boyutları vardır ve bunlardan biri de işletmeden müşteriye (B2C - Business To Customer)'dir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de B2C e-ticaret hacmi artmaktadır.İnternet yeni bir buluş olmasına rağmen insan yaşamını etkilediği kadar, işletmelerin iş yapma biçimlerini de etkilemiştir. Tüketicilerle, üreticilerin ürünlerinin buluşma noktası olan perakendecilik bu değişimden etkilenmiştir. İşletmeler için yeni bir pazarlama kanalı olan elektronik perakendecilik ortaya çıkmıştır. Elektronik perakendecilik tüketicilerin alışveriş yapma biçimlerini ve alışkanlıklarını değiştirmiştir. E-perakendecilik tüketicilerin günün herhangi bir saatinde ve dünyanın herhangi bir yerindeki mal ve hizmeti satın alma imkânı sunmakta, mesafe ve zaman engelini ortadan kaldırmaktadır.Her alanda olduğu gibi e-perakendecilik sektöründe de yoğun rekabet vardır. Günümüzde her ürünün her yerde üretilebildiği, ürün transferinin kolaylığı gibi nedenlerle e-mağazaların ne sunduğu kadar nasıl sunduğu da önem kazanmıştır. Yani fiziksel mağazalar gibi e-mağazalarında rekabet için farklılık yaratmaları ve mağaza imajı oluşturmaları şarttır. Bunun içinde mağaza atmosferi önem kazanmaktadır.Bu yüksek lisans tezinin yazım amacı elektronik perakendecilikte tüketicilerin e-mağaza atmosferine bakışını öğrenmektir. Bunu için birinci bölümde internet kavramı ve internetin özellikleri, gelişimi, dünya ve Türkiye'deki kullanıcı sayıları, e-ticaret kavramı ve türleri, avantaj ve dezavantajlarıyla, doğrudan pazarlamada elektronik pazarlama kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde elektronik perakendecilik ve verileri, perakendecilik, fiziksel mağaza ve fiziksel mağaza atmosferi, e-mağaza ve e-mağaza atmosferi kavramlarından bahsedilmiştir.Üçüncü ve son bölümde çalışmanın uygulaması yer alır. Bunun için ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademik ve idari personelinin e-mağaza atmosferine bakışına yönelik faktörlerin belirlenmesi amacıyla anket araştırması yapılmıştır. Bu anket çalışmasından elde edilen bulgular değerlendirilerek, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Internet, which has been the greatest invention of the last 50 years, is an international network. In addition to providing many innovations and job opportunities, the Internet is also a technology which provides important opportunities for producing, sharing, transferring, saving and accessing information in the fields ranging from economy to politics, education to health, production to sales. Throughout the world, the number of the Internet users has increased rapidly and is still increasing not only as it is cheap and global, but also as it removes time and location restrictions.The emergence of computers and the Internet into our lives has caused emergence of new sectors and changes and developments in the current sectors. E-commerce is one of these concepts. E-commerce has different dimensions and one of these is the B2C (Business To Customer). The volume of B2C e- commerce is increasing in Turkey as it is all around the world.Although the Internet is a new invention, it has influenced the organizations to run business as well as it has influenced human life. Retailing, the meeting point of consumers and the products of producers, has been influenced by this change. E-retailing, which is a new marketing medium for organizations, has appeared. E-retailing has changed the shopping styles and habits of consumers. E-retailing provides opportunities to buy products and service anywhere in the world and at any time; it removes the time and distance obstacles.There is an intensive rivalry in e-retailing as in all fields. Today every product can be produced everywhere and can be transferred easily, so the way how shops present the product has gained importance as much as what they present. Creating difference and forming shop image are important for e-shops as physical shops. The atmosphere of shop has gained importance.The purpose of this MA thesis is to find out the perspective of consumers to the atmosphere of e-shop in e-retailing. In the first part, the concept of the Internet, its features, and development, the number of its users, e-commerce concept and its types, e-marketing in direct marketing were focused on with their advantages and disadvantages. In the second part, concepts of e-retailing and data, retailing, physical shop and physical shop atmosphere, e-shop and e-shop atmosphere were mentioned.In the third and the last part, the application of the study takes place. For this purpose, a survey was conducted to determine the factors related to the attitudes of Abant İzzet Baysal University academic and administrative staff towards e-shops. The findings obtained from this survey were evaluated. The results and recommendations were presented.