Language learning strategy use and English language academic achievement among university preparatory school students
Üniverstite hazırlık okulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ve akademik başarıları
  1. Tez No: 319991
  2. Yazar: ÖMER FARUK İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL AMANDA YEŞİLBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil Ögrenme Stratejileri, Dil Ögrenme Basarısı, Language, Language Learning Strategies, Language LearningAchievement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısma, Abant zzet Baysal Üniversitesi hazırlık okulu ögrencilerinin dilögrenme stratejilerinin kullanıp kullanmadıkları, bu stratejilerin ögrencilerin akademikbasarılarına etkisi, ve ögrencilerin dil ögrenme stratijileri kullanımlarındaki farklılıklarıarastırmak için yapılmıstır. Abant zzet Baysal Üniversitesi Hazırlık okulunda okuyan445 (168 erkek, 277 kız) ögrenci bu çalısmaya katılmıstır. Çalısmanın yapıldıgı sırada,bütün ögrenciler aynı seviyedeydiler (A2). Veriler Oxford (1990) tarafından hazırlanan,Demirel (2009) tarafından Türkeçe çevrilen dil ögrenme stratejileri envanteri (SILL) veB2 seviyesi basarı sınavı sonuçları kullanılarak toplanmıstır.Oxford (1990) tarafından olusturulan dil ögrenme stratijileri enventari 50maddelik 6 kategoriden olusmaktadır. Katılımcılar envantere A2 seviyesinde iken cevapvermisler, ve B2 kuru sonunda yapılan basarı sınavı sonuçlarıyla kıyaslama yapılmıstır.Veriler SPSS (16.0) programı kullanılarak a) SILL anketinin mevcut katılımcılar ileyapılan geçerlik durumunu, (b) mevcut katılımcıların dil ögrenme stratjilerinikullanımlarını, (c) basarılı ve basarısız ögrenciler arasındaki dil ögrenme stratejilerikullanım farklılıgını, (d) B2 seviyesi basarı sınavına gore ögrencilerin kullandıkları dilögrenme stratejileri arasındaki korelasyon farklılıkarını arastırmak için yapılmıstır.Bu çalısmanın sonuçları açıklayıcı ve dogrulayıcı factor analizi uygulandıktansonra, otuz dört maddenin envanterden çıkarılması gerektigini, varolan altı kategorinindört kategori olarak belirlenmesini ortaya çıkarmıstır. Ögrencilerin en sık olarak sosyalstratejileri kullandıklarını, en az ise hafıza stratejilerini kullandıklarını ortayaçıkarmıstır. Ayrıca, basarılı ögrencilerin en sık üstbilissel ve yerine getirme stratejilerinkullandıklarını ortaya koymustur. En son olarak, sosyal ve üstbilissel stratejilerin enyüksek korelasyona sahip oldugu belirlenmistir. En düsük korelasyona sahip stratejilerise yerine getirme ve hafıza stratejileri oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study intended to investigate the language learning strategies used bylearners of English as a foreign language, and the relationship of these strategies withstudents? academic achievement at Abant zzet Baysal University and to find out thedifference in strategy use between 445 (168 male, 277 female) students from Abantİzzet Baysal University English Preparatory School participated in the study. At thetime of the study all the participants were in the same proficiency level (A2). The datawere gathered through strategy inventory for language learning (SILL) of Oxford(1990), which was translated to Turkish by Demirel (2009), and B2 level achievementexamination scores.The instrument, based on Oxford?s (1990) classification of the language learningstrategies, is composed of 50 items in six subscales. The participants responded to theinventory during A2 level. The data were analyzed through SPSS (16.0) to find (a) thecunstruct validity of SILL with the current sample, (b) the LLS use profile of the currentsample,(c) significant differences in the frequency of strategy use between successfuland unsuccessful students, and (d) the correlation between strategy use and success inthe B2 level achievement examination.The findings of the study revealed that after conducting EFA and CFA to getvalid data, thirty four items of the inventory were taken out, and six categoriesdecreased to four categories named; memory, metacognitive, compensation, and socialstrategies. It is revealed that students use social strategies most and memory strategiesleast. Also it was found out that successful students use metacognitive andcompensation strategies. The last finding was that the correlation between social andmetacognitive strategies was the highest while the correlation between compensatoryand memory strategies is the lowest.