Göç yaşamış 6. sınıf öğrencilerinin yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini uygulama düzeylerinin toplumdilbilim değişkenleri açısından incelenmesi: Körfez örneği
Analyzing in sociolinguistics variants of applying levels of writing rules and punctuation marks of middle school 6th grade students who had migrated: Example from Körfez
  1. Tez No: 319993
  2. Yazar: GÜLECE METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Noktalama İşaretleri, Yazım Kuralları, Toplumdilbilim, Migration, Punctuation, Writing Rules, Sociolinguistics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırmanın amacı Kocaeli/Körfez'e göç ile gelmiş ilköğretim 6. sınıf öğrencilerin yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini uygulama düzeylerini tespit etmek ve tespit edilen sonucu toplumdilbilim ilkeleri ile değerlendirmektir.Nitel bir çalışma olan bu araştırmanın katılımcıları 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Körfez'de Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu, Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu, Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulu, Hereke Kışladüzü İlköğretim Okulu'nda 6. Sınıfta okuyan iki yüz on dört öğrencidir.Araştırmanın alt problemleri;1.Göç yaşamış öğrencilerin;a) Noktalama işaretlerini uygulama düzeyleri nedir?b) Yazım kurallarını uygulama düzeyleri nedir?c) Biçim ile ilgili kuralları uygulama düzeyleri nedir?d) Yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?2.Göç yaşamış öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre;a) Noktalama işaretlerini kullanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?b) Yazım kurallarını kullanma düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?c) Biçim ile ilgili kuralları uygulama düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?3.Göç yaşamış öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri nedir? olarak belirlenmiştirBelirlenen bu alt problemleri ölçmek için Karabuğa (2011) tarafından geliştirilen ?Noktalama İşaretlerini Değerlendirme Ölçeği? ve ?Yazım Kurallarını Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır. Yazılı anlatım ürünlerinde uyulması gereken biçim kuralları, yazım kuralları konusunun içeriğine dâhil edilerek öğretildiği için bu konu için de yine Karabuğa (2011) tarafından geliştirilen ?Yazılı Anlatım Ürünlerinin Biçim Kurallarını Değerlendirme Ölçeği? nden faydalanılmıştır. Tespit edilen sonuçları toplumdilbilim ilkeleri ile değerlendirebilmek için öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarına ilişkin bilgiler araştırmanın yapıldığı okulların veli bilgi formlarından alınmıştır.Öğrencilerden alınan yazılı anlatım ürünlerinde yazım kuralları ve noktalama işaretleri cinsiyet değişkenine göre de incelenmiştir. Belirtilen ölçeklerle göre incelenen veriler SPSS 16,0 programı ile çözümlenmiş; yüzde ve frekans dağılımları, t-testleri, kullanım düzeyleri ile ilgili tablolar çıkarılmıştır.Çıkarılan tablolar yorumlanmış, tespit edilen sonuçlar toplumdilbilim ilkeleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda mevcut durumun iyileştirilmesi konusunda sorumluluk alması gereken her makama uygun öneriler bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out about middle school 6th grade students who had come to Kocaeli/ Körfez with migration and how they are capable of using writing rules and punctuation marks and to evaluate the results in sociolinguistics principles.The participants of this qualitative research are 124 students of Körfez Halide Edip Adıvar Middle School, Yavuz Sultan Selim Middle School, Yüzüncü Yıl Middle School and Hereke Kışladüzü Middle School in 2010-2011 education year.Main goals of study1.Of the students who had migrated;a.What is the level of their applying punctuation marks?b.What is the level of their applying writing rules?c.What is the level of their applying writing forms and styles?d.Whether there is any meaningful difference in applying writing rules and applying punctuation marks.2.According to the change in sex of the students who had migrated;a.If there is any meaningful difference in using the punctuation marks or not.b.If there is any meaningful difference in using the writing rules or not.c.If there is any meaningful difference in applying the rules related with writing forms and shapes.3.Social and economic levels of students who had migratedThe evaluation table that had been developed by Karabuga in 2011 for measuring writing rules and punctuation marks has been used. The evaluation table mentioned above was also used for evaluation the writing works and explanations together with essential forms and shapes of compositions.Necessary social-economic information about students was taken from their parent records so that the datum that were collected to evaluate for society linguistics principles and the placement of those students.Writing rules and punctuation marks were examined in written works and explanations differently for male and female students. The results that were examined according to the mentioned scales were analyzed with SPSS 16.0 (Statistic Package For Social Science) program.They were separated as percentage and frequency and evaluation charts were formed for their independent samples ?t? test using levels.Evaluation charts were commented, the results that were obtained were evaluated in society linguistics principles. At the end of this study and research some recommendations were seen necessary for every office and departments involved in this education field so that we are able to make the present situation better.