İşletmelerde çatışma yönetimi: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bir uygulama
Conflict management in enterprises: An implementation from Gaziantep Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 320022
  2. Yazar: FATİME MERİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKİNKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Yönetici, Conflict, Conflict Management, Administrator
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsanlar, sosyal bir varlık olduğu için hayatları boyunca iletişim sürecinin bir parçası olarak çatışma da yaşamaktadırlar. Çatışma insanın bulunduğu her yerde ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde yöneticilerin en büyük sorunlarından biri de çatışma yönetimi olarak algılanmaktadır.Çatışma örgütte iki veya daha fazla kişi ya da grup arasında kıt kaynakların paylaşılması, iletişim eksikliği veya faaliyetlerin tahsisi ile yine bu kişi ve gruplar arasındaki, amaç, statü, değer yargıları veya algılama farklılıklarından kaynaklanan anlaşmazlık biçiminde tanımlanabilir. Çatışma yönetimi ise bir süreç olarak, çatışmanın tespiti, yoğunluğunun belirlenmesi, etkilerinin değerlendirilmesi ve uygun müdahale tekniklerini içermektedir.Çatışma yönetim tarzları ile ilgili olarak Rahim ve Bonoma tarafından geliştirilen model kullanılmıştır. Bu modelin boyutları tümleştirme, ödün verme, hükmetme, kaçınma ve uzlaşma olarak sıralanmaktadır.Bu araştırmanın amacı; Gaziantep ilinde işletmelerdeki yöneticilerin tanımlayıcı özeliklerine göre çatışmayı yönetme tarzlarını incelemektir.Araştırma ampirik olarak tasarlanmış ve anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 690 işletme oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında kullanılan anket işletmelerde yönetici pozisyonunda bulunan kişilere uygulanmıştır.Bu çalışma; işletme yöneticilerinin çatışmayı yönetme tarzları ve tanımlayıcı özeliklerine göre çatışmayı yönetme tarzlarının incelemesi amacıyla hazırlanmıştır.Araştırma sonucunda kullanılan modele ait olan tümleştirme faktörü çıkmamış, diğer dört faktör çıkmıştır. Yöneticilerin çatışmayı en çok uzlaşma tarzıyla en az ise kaçınma tarzıyla yönettikleri belirlenmiştir.Ayrıca araştırmada; çatışmaları ödün verme tarzıyla yöneten yöneticilerin hükmetme ve kaçınma yoluyla yönetmeleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olmadığı, onun dışında kalan tüm çatışma yönetme tarzlarının birbirleri ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler içerisinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
People as social existences communicate throughout their life. Having conflict is can be taken as a part of the communication process. Conflict can occur in any facility where human beings. One of the managers of the biggest problems today is perceived as conflict management.Conflict between an organization or group of two or more persons sharing of scarce resources or a lack of communication between persons and groups it with the allocation of activities, objectives, status, values, or due to differences in perception can be defined in the form of disagreement. In conflict management as a process of conflict detection, determination of density, include assessment of the effects and appropriate intervention techniques.Conflict management styles used in connection with the model developed by Rahim and Bonoma. Dimensions of the model can be defined as integration, compromise, domination, avoidance, and reconciliation. This research aims to manage the conflict styles of managers in enterprises in the province of Gaziantep and to the peculiarities of identifying ways of managing conflict were prepared to investigate.The research is empirically designed and carried out by the way of questionnaire method. 690 enterprises operating in Gaziantep Organized Industrial Zone formed the population of the research. The questionnaire, which is used within the scope of this research, is conducted on figures who are working at the management position in enterprises.This study is intended to review business managers for conflict management styles and genres to the peculiarities.The integration factor of the model which is used at the end of the study is not released, but the other four factors. The style of the most determined of reconciliation of Managers was the avoidance style. In addition, in this research, avoidance of conflicts through compromise style that manages to dominate the managers manage their relationships are not statistically significant, except all of its modes of managing conflict in a positive way with each other, were found to be in meaningful relationships.