The image of woman in view of Kristeva in the Three Victorian novels of Northanger Abbey by Jane Austen, Shirley by Charlotte Brontë and Jude The Obscure by Thomas Hardy
Jane Austen'ın Northanger Abbey, Charlotte Brontë'nin Shirley ve Thomas Hardy'nin Jude The Obscure adlı Viktoryan romanlarında Kristeva'cı bakış açısıyla kadın imgesi
- Tez No: 320074
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Victoria Dönemi, Kristeva, Semiyotik, Sembolik, Cinsiyet İkilemi, Victorian Age, Kristeva, Semiotic, Symbolic, Gender Dilemma
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
19. yüzyıl Victoria Dönemi, 18. yüzyıl Akıl Çağı ve 20. yüzyıl Modern Dönem arasında bir süreç dönemidir. Dönem, süreç dönemi olmasından kaynaklı, birtakım değişikliklere sahne olduğundan, ilk, orta ve son olmak üzere üç bölüme ayrılır.Bu tezde, her biri Victoria Dönemi'ndeki ayrı bölümlere karşılık gelen üç romana değinilmiştir: Dönemlere göre sırasıyla Jane Austen'ın Northanger Abbey, Charlotte Brontë'nin Shirley, ve Thomas Hardy'nin Jude the Obscure adlı romanları. Bu romanlar, Freud ve Lacan'ın psikanalitik kuramından etkilenen Julia Kristeva'nın feminist kuramıyla incelenmektedir.Kristeva'ya göre kişi, sürekli birbirinin alanında kendisine yer bulmaya çalışan semiyotik ve sembolik alanlar içerisinde bitmek tükenmek bilmeyen kendi kimliğini ve benliğini arama çabası ve süreci içindedir. Bu nedenle romanlardaki bayan karakterler hangi cinsiyet rolünü benimseyeceklerinin ve nasıl davranacaklarının ikilemini yaşarlar. Bunun sonucunda toplumsal baskıyı üzerlerinde hisseden karakterler, sembolik düzene uyarak bu ikilemden kurtulmaya çalışırlar. Fakat romanlar, toplumsal baskıyı hissetseler de, karakterlerin bu ikileme hala devam ettiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle tezin amacı, karakterlerin yaşadıkları ikilemi ortaya koymak, semboliğin baskısından sonra dahi hissedilen ikilemin olası sebebini bulmaktır.
Özet (Çeviri)
The Victorian Age in the 19th century is the age of a process from the Age of Reason in the 18th century to the Modern Age in the 20th century. As the age reveals some changes due to its being the age of a process, it is divided into three periods as early-Victorian, mid-Victorian, and late-Victorian.Pertaining to each period, Northanger Abbey by Jane Austen, Shirley by Charlotte Brontë, and Jude the Obscure by Thomas Hardy are analyzed in the thesis in view of the feminist approach of Julia Kristeva, who has been influenced by the psychoanalytic approaches of Freud and Lacan.For Kristeva, a person is always in the process of searching for the identity and the self through the semiotic and the symbolic fields, which are continuously in the conflict of finding themselves a place in each other?s sphere. Thus, the female characters in the novels experience the dilemma of which gender role to adopt, and of how to behave. That is, experiencing a gender dilemma, the characters feel the social pressure towards themselves, and are forced to leave the dilemma back by obeying to the symbolic. Yet, the novels reveal that although they are forced, they still go on experiencing the same dilemma. Hence, the aim of the thesis is to reveal the dilemma the characters face, and to find the possible reason for the dilemma to be felt even after the suppressions of the symbolic to hinder the uncertainty of which gender role to adopt.