İç denetimin yeni bir yaklaşım olarak kamu sektöründe uygulanması ve mevcut uygulamaların, verimlilik ve başarısı: Türkiye örneği
The application of ınternal supervision in public sector as a new approach and efficiency and success of current applications: Turkey case
- Tez No: 320143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Merkezi Uyumlaştırma Birimi, Uluslararası İç Denetim Standartları, Etkinlik, Güvence Verme, İnternal Audit, Central Harmonization Unit, international internal auditing standards, events, provide assurance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Uzun yıllar önce özel sektör tarafından uygulanmaya başlanan iç denetim sistemleri, 1930'lardan itibaren birçok gelişmiş ülke tarafından kamu sektöründe dış denetim sistemlerinin yanı sıra uygulanmaya konulmuştur. 1941 yılında Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsünün kurulması ile iç denetim sistemi profesyonel bir meslek haline gelmiştir. İç denetim, geçmişi işlem ve kişi odaklı sorgulayan, kısmi zamanlı belge üzerinde denetim yapan geleneksel denetimden farklı olarak, yönetimlerin kontrol ve süreçlerinirisk bazlı olarak değerlendirir. Faaliyetlerin hukuka uygun olup olmadığı, üretilen bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği hakkında bağımsız ve objektif olarak güvence veren ve kurumu geliştirmek için önerilerde bulunan çağdaş bir denetim sistemidir iç denetim sistemi. 24.12.2003 tarihli ve 25326 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'yla, iç denetim kamu mali yönetim sistemine dahil edilmiştir.İç denetimin tanımı, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir. Tüm kamu idarelerinde uluslararası standartlarda iç denetim sistemi kurmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde iç denetim ile ilgili işlemler, faaliyetler, kurumlar ile ilgili merkezi uyumlaştırma görevi Maliye Bakanlığına bağlı İç Denetim Koordinasyon Kuruluna verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internal audit systems, which have been started to applicate for a long time ago, are being put into application by many devoloped countries in the public sector, by the side of external audit systems since 1930?s. Internal audit system is a professional profession since the foundation of International Audit Institute in 1941.International audit system controls the activities, either they appropriate to the law or not, it guarantees as independent and objective about the correctness and reliability of producing information, it is a contemporaray controling system, which gives suggestions in order to develop association. It has been included in internal audit public financal administration at 24.12.2003, by the publication of Offical Newspaper, numbered 25326, law number 5018 which regulated Public Financal Administration and Control Law.Definition of internal audit to add value to public administration and improve the work economic worth of resources, effectiveness and efficiency is essential to evaluate and manage to be managed by and guidance to make independent, objective assurance and consulting activity is robust. The duty of Central Harmonization about operations, activities, and associations which interested in internal audit, is given to Internal Audit Coordination Council bu Ministry of Finance in our country.