Etik liderlik ve örgütsel adalet ilişkisi üzerine bir uygulama
An aplication on the relationship between ethical leadership and organizational justice
- Tez No: 320147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etik, Etik Liderlik, Örgütsel Adalet, Leadership, Ethics, Ethical Leadership, Organizational Justice
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZETBu çalışmada etik liderliğin örgütsel adalet üzerindeki ilişkisi saptanmayaçalışılmıştır. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde liderlik, etik ve etik liderliğin kavramsal çerçevesi ortayakonmuştur. Liderlik teorilerine kısaca değinilerek liderliğe ihtiyaç duyulma nedenine,liderde bulunması gereken temel özelliklere, etiğin temel amaç ve görevlerine, etiğe ilişkintemel kavramlara ve etik teorilerine yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde çalışmamızın anakonusundan biri olan etik liderlik, etik liderliğin dayandığı anahtar kavramlar, etik liderlikdavranışları ile etik olmayan liderlik davranışları üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde örgütsel adalet kavramına, örgütsel adalet algısı boyutlarına veörgütsel adalet ile ilgili yaklaşımlara değinilmiştir.Bu çalışmanın üçüncü bölümünde etik liderlik ile örgütsel adalet arasındakiilişki incelenmiştir. Bu konuyla ilgili yurt içinde ve yurt dışında yapılan çalışmalar ve buçalışmaların sonuçlarına değinilmiştir.Dördüncü bölümde ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla Karaman İlMilli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullardaki öğretmenlere yönelik uygulanan anketçalışmasıyla ilgili bulgulara ve bu bulguların SSPS 16.0 for Windows İstatistik Programıile elde edilmiş analizlerine yer verilmiştir.Son bölümde ise, çalışma ile ilgili sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, the relation of ethical leadership on organizational justice hasbeen tried to determine. The study consists of five main parts.In the first part, ethics and the conceptual framework of ethical leadership havebeen presented. By touching briefly on theories of leadership, the reasons of being in needof leadership, the basic qualities a leader should have, the fundamental aims and tasks ofethics, the basic concepts regarding ethics and ethical theories have been declared.Furthermore, ethical leadership one of our main subjects, the key concepts based on ethicalleadership, behaviours of ethical leadership and behaviours of unethical leadership havebeen demonstrated.In the second part, the concept of organizational justice, the perceptiondimension of organizational justice and the theories about organizational justice have beenrepresented.In the third part of this study, the relation between ethical leadership andorganizational justice has been researched. The researches about this study in domestic andforeign and the results of this work have been placed.In the fourth part, in order to test the asserted hypothesis, the findings relatedwith the survey directed to teachers in the schools depended on Karaman NationalEducation Directorate and the analysis of these findings got with SSPS 16.0 for WindowsStatistical Program have been placed.In the last part, the results and the offers related with the study have beenplaced.