The impact of ethical leadership on organizational commitment: The mediating role of organizational justice
Etik liderliğin örgütsel bağlılığa etkisi: Örgütsel adaletin aracı rolü
- Tez No: 876348
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA ESEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Ethical Leadership, Organizational Justice, Organizational Commitment
 - Yıl: 2024
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sürdürülebilirlik için çaba gösteren şirketlerde, insan kaynakları en öncelikli alanlardan biri olarak kabul edilmekte ve çalışanların örgüte bağlılığını artırma yöntemlerine odaklanılmaktadır. Bu hedefe ulaşmanın bir yolu, şirketin etik uygulamaları benimsemesi ve adil yöneticileri istihdam etmesidir. Bu çalışma, etik liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini örgütsel adaletin aracılığı ile araştırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Türkiye'de özel sektörde çalışan 297 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında, ölçüm araçlarının geçerlilik ve güvenilirliği sağlandıktan sonra, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon ve faktör analizleri gerçekleştirilmiştir. Ardından, bu üç değişken arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile incelenmiş, etik liderliğin örgütsel adalet üzerindeki etkisi, etik liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve örgütsel adaletin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Yapılan analizler, üç değişkenin birbirleriyle ilişkili olduğunu ve etik liderliğin, örgütsel adaletin tam aracılığı ile örgütsel bağlılık üzerinde bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In companies striving for sustainability, human resources are considered one of the most prioritized areas, with a focus on methods to enhance employee commitment to the organization. One approach to achieving this goal is for the company to embrace ethical practices and employ fair-minded managers. This study aims to investigate the impact of ethical leadership on organizational commitment through the mediation of organizational justice. This paper collected data from 297 participants who were employed in private companies in Türkiye. In the scope of the research, after ensuring the validity and reliability of measurement scales, correlation and factor analyses were performed to examine the relationship between the variables. Subsequently, the relationships between these three variables were examined with structural equation modeling (SEM), along with the effects of ethical leadership on organizational justice, the effects of ethical leadership on organizational commitment and the effects of organizational justice on organizational commitment. The tests conducted revealed that the three variables are related to each other, also ethical leadership has an impact on organizational commitment through the full mediation of organizational justice.