Yerel yönetimler reformunun yerel ve bölgesel kalkınmaya etkisi
Effects the local and regional development of the local administrations reforms
- Tez No: 320179
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması, Yerel Yönetimler Reformu, Yerel ve Bölgesel Kalkınma, Reconstructing of the Public Administration, Local Administrations Reforms, Local and Regional Development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
21. yüzyıla girerken toplumsal ve ekonomik alanda yaşanan hızlı değişim kamu yönetimini de bu değişime adapte olmaya zorlamış ve kamu yönetiminin toplumsal rolü ve işlevleri ile bunları yerine getirirken oluşturacağı kurumsal yapılar ve uygulayacağı yöntemler son derece radikal bir biçimde yeni baştan tasarlanmıştır.Kamu yönetiminde yaşanan değişim sürecinde küreselleşme-yerelleşme dinamikleri bağlamında, katılımcılık, çoğulculuk, yerellik, şeffaflık ve demokratikleşme eğilimleri ön plana çıkmış ve yerel yönetim birimlerinin önemi iyice artmıştır. Ancak kamu yönetiminde değişim sürecini etkileyen ve tüm dünyada geçerli olan bu eğilimlerin yanı sıra her ülkenin kendi iç dinamikleri de süreçte belirleyici olmuştur. Türkiye gibi merkeziyetçi yönetim geleneği güçlü olan ülkelerde, hemen bugünden yarına merkezi yönetimin küçültülmesi, merkezden yerele bir yetki ve görev aktarımı mümkün değildir. İşte bu nedenle 2000'li yılların hemen başında ülkemizde yaşanan kamu yönetimi-yerel yönetimler reformu büyük ölçüde dış dinamikler kaynaklı olsa da, sürece daha çok bu dinamikler yön verse de, süreç sonunda ortaya çıkan tabloda büyük ölçüde iç dinamikler belirleyici olmuştur.Reform kapsamında gündeme gelen ve kamuoyuna açıklanan yasa tasarıları ile bu tasarıların yasalaşma süreci sonunda resmi gazetede yayınlanan metinlerine bakıldığında bu durum çok net bir şekilde görülebilir. Tabii ki reform süreci kanun metinlerinin yasalaşması ile bitmemiş, sadece teorisi tamamlanmıştır. Reformun amaçlarıyla ilgili asıl belirleyici aşama söz konusu yasaların hayata geçirilmesidir ki; çalışmamız kapsamında yaptığımız araştırma bu konuda daha kat edilmesi gereken bir hayli yolumuz olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonucu `'yerel yönetimlerin mali yapısı ve insan kaynaklarının güçlendirilmesi `' konusunda oldukça iyi gelişmeler olduğunu gösterirken, `'kamu yönetiminin yerel ve şeffaf hale getirilmesi `' konusunda istenen düzeyde birgelişme olmadığını ortaya koymuştur. Ancak gerek genel anlamda kamu yönetimi, gerekse özelde yerel yönetim birimlerinin reform öncesinden çok ileri bir noktada olduğu da tartışılmaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
While entering the 21th century, the rapid changes in social and economical areas forced the public administration to adapt to these changes and with the social and economical roles of the public administration, it designed the performing methods and institutional structures all over again radically.In the context of localization and globalization; participation, pluralism, locality, transparency and tendency took over by the changing process in the public administration and the importance of the local authority units are highly increased. But the internal dynamics of the countries were decisive in this process besides the tendencies which are effective in the changing process of public administration and all over the world. In some countries such as Turkey which have bright and powerful future for centralized government, it is impossible to minimize the central government and transfer of authority from central to local government immediately. Therefore at the beginning of 21th century we can see that the internal dynamics were decisive after the processes even though the public administrations and local administrations reforms derived from external dynamics have big roles over the process.We can clearly see this when we look at the bills of law put on the agenda in the context of the reform announced to the public opinion with the text published following process of an acting. In fact the process of reform isn?t complete with the text of the law being enacted but its theory is completed. The basic determining phase related to the objectives of reform if to enforce these laws mentioned. In this sense our scope of work to be done in this regard this research on this subject show that a considerable way to go. The result of the study shows that while there have been significant improvements as regards the financial structure and empowerment of human resources of local administrations, there have not been any favourable improvements regarding making public administrationlocal and transparent. But in this potable fact that in general sense public administration and in private local administration units have advanced much before reform.