Ideological discourse markers in John McGrath's the Cheviot, the Stag and the black, black oil
John McGrath'in the Chevıot, the Stag and the Black, Black Oil adlı oyunundaki ideolojik söylem belirteçleri
- Tez No: 320202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZEKİ ÇIRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: John McGrath, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Sözcük Seçimleri, Sözedim, Konuşma Sezdirimleri, John McGrath, Critical Discourse Analysis, Word Choices, Speech Act, Conversational Implicatures
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
John McGrath The Cheviot, the Stag and the Black, Black Oil adlı oyununda İskoçya'daki sosyal eşitsizlikler ve güç ilişkilerini betimler. Bu çalışma burjuvazi ve işçi sınıflarının ideolojilerinin, eşitsizliklerin ve güç ilişkilerinin nasıl anlatıldığını göstermeye çalışmaktadır. Bu çalışma toplumdaki sosyal eşitsizlikleri ve güç ilişkilerini göstermeye çalışan Eleştirel Söylem Çözümlemesi yaklaşımını kullanır. Oyun sözcük seçimleri, sözedimleri ve konuşma sezdirimleri açısından incelenmiştir. Kelime seçimleri her iki karşıt sınıfın olayları nasıl görüp değerlendirdiğini, sözedimleri karakterlerin sosyal statülerini ve aralarındaki güç ilişkilerini gösterip konuşma sezdirimleri ise karakterlerin gerçek amaç ve niyetlerini ortaya çıkaran dilbilimsel araç görevi görmektedir. Oyunun analizi John McGrath'in işçi sınıfının kapitalistlere karşı savaşıp sosyalizm çatısı altında toplanması fikrini iletmek için söylem belirteçlerinden faydalandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
John McGrath depicts social inequalities and power relations in Scotland in his The Cheviot, the Stag and the Black, Black Oil. This study aims to show how ideologies of bourgeois and labour classes, inequalities and power relations between have been depicted in the play and uses Critical discourse analysis, an approach which attempts to show social disparities and power relations in society. The play has been analysed in terms of word choices, speech acts and conversational implicatures. Word choices show how two opposing classes view and evaluate the events, speech acts show social status of characters and power relations between them and conversational implicatures serve as linguistic tools to reveal real aims and intentions of characters. The analysis of the play indicates that John McGrath made use of discourse markers to provoke the oppressed labour class to fight against the capitalists and unify under the roof of socialism.